Liječnici upozoravaju da roditelji prate simptome kod djece i ne zanemaruju ih

U osječkoj bolnici preminule su dvije prijevremeno rođene bebe, stare tek nekoliko dana, koje su uz niz teških komorbiditeta bile pozitivne i na koronavirus.

"Vrlo vjerojatno je covid značajno pridonio ovako lošem ishodu", rekao je dr. sc. Krunoslav Šego iz osječkog KBC-a za Dnevnik Nove TV. Dok iz osječke bolnice naglašavaju da je za njih ovo jedan od najtežih dana od početka pandemije, u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu liječe se najmlađi pacijenti.

Najmlađi pacijent ima šest mjeseci

"Tijekom prošlog tjedna-dva smo ih imali nekoliko međutim trenutno ih imamo svega dvoje. Najmlađi pacijent ima šest mjeseci", rekao je dr. Srđan Roglić iz Zavoda za infektivne bolesti djece Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

Roglić je pojasnio najteže simptome koronavirusa uočenih kod pozitivne djece. "Teškoće s disanjem, dakle da su djeca trebala nadoknadu kisika ili u najtežem slučaju da je dijete trebalo neinvazivnu mehaničku ventilaciju. Ovdje govorim - ovi koji mi sada padaju na pamet su bila prethodno zdrava djeca. Jedan je imao rizični faktor da je bio pretio", pojasnio je.

Uskoro cijepljenje djece

Iz Klaićeve bolnice pozivaju roditelje da prate simptome kod djece, koji su puno blaži i ne zanemaruju ih. "Češće su respiratorni simptomi, češći su probavni simptomi u odnosu na odraslu dob", rekao je ravnatelj Klinike za dječje bolesti dr. Goran Roić.

Komentirao je i mogućnost cijepljenja djece, rekavši kako bi uskoro moglo krenuti i to cijepljenje, a istraživanja još uvijek traju. "Naravno da dugoročno će biti dobro da se njih cijepi, ne čak toliko zbog njihove težine kliničke slike koliko zbog toga da se taj cijeli lanac proba prekinuti", zaključio je dr. Roglić.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.