SRAMOTNA PRESUDA

NORINI RODITELJI MORAJU PLATITI 200.000 KN: ‘Idućih 10-ak godina radimo za plaće kriminalcima iz udruge Hrabro dijete’

Ivica Šitum i Đana Atanasovska, roditelji preminule djevojčice Nore Šitum, morat će platiti gotovo 200.000 kuna sudskih troškova jer su pravomoćnom presudom Vrhovnog suda izgubili tužbu protiv udruge “Hrabro dijete”.

Ivica Šitum večeras je na svom Facebook profilu objavio kako zbog sudske odluke on i njegova supruga udruzi “Hrabro dijete”, koja je netransparentno trošla novac prikupljen za liječenje njihove kćeri, moraju platiti 200.000 kuna sudskih troškova zbog ovrhe koja je danas pokrenuta.

“Evo upravo smo saznali da idućih desetak godina radimo za plaće kriminalcima iz udruge Hrabro dijete. Ovršeni smo za 200.000 kn sudskih troškova. Hvala sudovima u NG i Slavonskom Brodu na uspješnoj suradnji sa organiziranim kriminalom” napisao je Šitum na svom Facebook profilu.

Udruga Hrabro dijete prikupljala je novac za liječenje Nore Šitum, a nakon što je Nora preminula, razotkrilo se da su ga trošili na netransparentan način. Također, odbili su dati dio prikupljenog novca za liječenje bolesne djevojčice Ene Šarac.

O svemu se na svom Facebook profilu oglasio i Robert Zuber Tomić, autor filma “Život od milijun dolara” koji je prije samo dva tjedna prikazan u Zagrebu. Zuberov film se bavi nefunkcioniranjem sustava u slučaju Nore Šitum i udruge “Hrabro dijete”. Zuber smatra da se radi o osveti udruge “Hrabro dijete” roditeljima preminule Nore Šitum.

“Samo dva tjedna nakon zagrebačke premijere dokumentarnog filma “Život od milijun dolara”, nakon koje je vrlo emotivno reagirao ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, udruga Hrabro dijete (ako ih možemo tako više i nazivati) pokrenulo je kao svoju kaznu – ovrhu u iznosu od gotovo 200.000 kuna! Zašto kaznu? Zato što su tu ovrhu mogli pokrenuti drugog dana nakon pravomoćnosti presude, koja je odlukom Vrhovnog suda u korist udruge Hrabro dijete donijeta prije više od dvije godine? Netko će reći, vrlo su humano postupili, nisu potezali ovrhu iz eto ljudskih, humanih razloga. Kako mi reče pravno iskusna osoba večeras, ispravno je izraziti se da sve činjenice govore u korist indicije, da tu ovrhu nisu potegli jer nisu htjeli riskirati slučaj da Ustavni sud ipak prihvati žalbu obitelji Šitum. U tom slučaju, sve ovršeno morali bi vratiti obitelji Šitum. Pa otkud onda danas, prema dostupnom očevidniku, odjednom probuđena hrabrost čelnika Udruge? Jer, svaka kuna ukoliko Ustavni sud donese tu odluku u korist obitelji Šitum, morati će im se opet vratiti? Odjednom su shvatili da mogu? Ili se radi o čistoj, nepatvorenoj. zlobnoj. da ne kažem iznimno neljudskoj, kapricioznoj osveti, nakon što je javnost imala prilike vidjeti materijalne dokaze što su učinili sa novcem prikupljene za liječenje malene Nore, kćerke Đane i Ivice Šitum, ili pak s novcima hrabre Eny Šarac, kojoj do danas nisu isplatili novce, opravdavajući se sve do prije dva tjedna kako Eny nije pismeno tražila svoje novce? Uvjeren sam da se radi upravo o tome, osveti zbog svega rečeno u filmu, prigodno dva tjedna nakon zagrebačke premijere, i veće medijske vidljivosti te teme. Jer, moglo im se. Jer, vidjeli su da i kada obitelj Šitum iznese materijalne dokaze, ništa se neće dogoditi. Jer, vide da će sve relevantne institucije poslovično prešutjeti sve rečeno. I što sad? Slegnuti ramenima? Odšutiti kao i te institucije sve što se obitelji Šitum događa i danas?”, napisao je Zuber na Facebooku.

Nori Šitum dijagnosticirana je akutna limfoblastična leukemija 2010 godine. Roditelji su Noru odveli na liječenje u Ameriku, novcem prikupljenim humanitarnom akcijom koja je ujedinila Hrvatsku. U samo tjedan dana prikupljeno je gotovo milijun dolara. Nažalost, Nora je u Americi izgubila bitku za život.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr