Roditelji će uskoro imati uvid u školski imenik preko interneta!

Vlada je usvojila projekt e-građanin kojim će se centralizirati rad državne uprave. Građanima bi postupno trebao omogućiti uvid u sve poslove koje imaju s državom i lokalnom samoupravom i to putem interneta. Čak bi se i izbori mogli održavati putem interneta, ali to je duga priča.

“Ideja je da šaltere prebacimo na internet“, kazao je Darko Parić, pomoćnik ministra uprave zadužen za e-Hrvatsku na konferenciji za medije u Banskim dvorima nakon sjednice Vlade.

Osnovat će se, naime, posebni portal na kojem će svatko moći imati svoj elektronički pretinac, dakle modificirani mailbox za komunikaciju s cijelom državnom upravom. Bit će personaliziran, uređen po želji korisnika. Cilj je da se preko njega uskoro krene prijavljivati porez, rođenje djeteta, da građanima javlja da su stigle porodiljne naknade, da Ministarstvo unutarnjih poslova dojavljuje porukom da im istječe putovnica…

“Ovo je realnost, nije znanstvena fantastika. Ti sustavi su razvijeni, ali nisu povezani”, kazao je Parić.

Izbori na internetu će biti mogući zbog e-osobne

Podaci će biti uvezani preko OIB-a, elektronička osobna karta trebala bi postati “vrhom piramide svih elektroničkih usluga”.

Naime, preko nje će biti moguće čak i izaći na izbore ili referendum!

“Što se tiče tehnologije, to ne bi trebao bit problem nakon uvođenja elektroničkih osobnih karti, pa možda već i u prvoj polovici iduće godine”, kazao je Parić. No, to je i pitanje izmjene zakonodavstva i političke odluke, dodao je, prepuštajući riječ Milanki Opačić.

“Ne mogu se o tom izjašnjavati, to je pitanje budućeg vremena!”, ogradila se. Slično je i s odjavama i prijavama boravišta preko interneta – o tome mora odlučiti MUP.

Uvid u ocjene

Jedna od zanimljivijih usluga zasigurno će biti uvid u školske imenike, koji bi putem stranica “moja uprava” trebali roditeljima omogućavati praćenje rada svog djeteta u školi, bez odlaska u školu!

“Svaki roditelj već ima uvid odlaskom na informacije, a ovo je samo korak da to približimo roditeljima. Radi se o uštedi vremena, svi i dalje mogu pješke ići u školu”, kazala je Milanka Opačić, kada su je novinari upitali očekuju li u Vladi prosvjede djece.

“To je briga o djetetu, ne špijuniranje!”, podcrtala je.

Što je s ljudima koji rade na šalterima?

Prve bi se elektroničke usluge mogle početi pružati već na jesen, kada će biti pušteno 10 do 15 usluga, nakon čega će se one dopunjavati novima. Ovo neće dovesti do otkaza u državnoj upravi, smatraju u Vladi, jer se projektom cilja na oko 600.000 građana koji su već dovoljno suvereni u korištenju IT tehnologija da već koriste internet bankarstvo. Za ostale će i dalje postojati šalteri, kao i informacije u školama.

“Politički, cilj je smanjiti broj ljudi na šalteru, ali ne mislim da će to uništiti za koju godinu sva radna mjesta i da će sve tete dobiti otkaz. Gledano s aspekta mojih roditelja, ovo što ja radim je beskorisno”, kazao je Parić. Opačić je dodala da će se višak zaposlenih riješiti kroz prirodni odljev iz sustava državne uprave.

Jamče i sigurnost sustava te tvrde da će se identifikacija korisnika moći vršiti bez greške. Građani će moći pristupiti i pretincima drugih osoba, no samo ako imaju punomoć za to.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr