ROBOTIZIRANA FARMA U SLAVONIJI: / Kravama umjesto zvonaca vise odašiljači oko vrata, ali mlijeko je ekstra kvalitete

Robotizirana farma u Tordincima kod Vinkovaca osigurala je vlasniku opstanak na tržištu i konkurentnost.

7.6.2016.
20:56
Screanshoot/Nova TV
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

I slavonski poljoprivrednici sve češće idu u korak sa svojim kolegama iz naprednog svijeta pa tako i kod nas danas postoji farma u kojoj krave muzu roboti. Nalazi se u Tordincima, pored Vinkovaca, piše Dnevnik.hr. Vlasnik farme Davor Adžić tvrdi da su prednosti višestruke, a da se mužnjom mlijeka pomoću robota dobije ekstra kvalitetan proizvod " te da nema nikakve kontaminacije vimena s rukama muzača". A kravama su, umjesto zvonca, obješeni odašiljači.

Od krava dobije i struju!

"Imaju svoje transpondere koji se očitavaju u robotu. Dobivaju i kompjutersku ishranu tako da je i sama proizvodnja u startu veća nekih 10-20 posto", priča vlasnik dodajući da je za više mlijeka veće kakvoće odgovorno računalo. Veterinar Dragan Kremer kaže kako računalo prati i njihovo stanje pa krave mogu liječiti čim primijete da se s njima nešto događa.

Robot je zadužen i za četkanje i čišćenje staje pa vlasnik ni potom pitanju nema veliki posao. Čak je zaokružio i cijelu proizvodnju jer se gnoj ne baca već završava u bioplinskom postrojenju u kojem se proizvodi struja. Tako 400 krava daje jedan megavat struje na sat što je dovoljno za potrebe nekoliko slavonskih sela.

No, postoji jedan problem seljaka koji krave i robot ne mogu riješiti - a to je otkupna cijena mlijeka. Za litru mlijeka ne mogu se kupiti ni kaugume.

Možda će te zanimati

Telegram

Još iz rubrike

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Pandora Aroma Difuzer za raspršivanje eteričnih ulja
458kn539kn
Raspršuje vaša omiljena eterična ulja te mijenja boju.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali