RIMAC OTKRIO ŠTO ĆE TOČNO RADITI ZA JUŽNOKOREJSKE DIVOVE: / 'Oduvijek smo imali velike snove, ciljeve i ambicije'

Image
Foto: Screenshot: RTL

Mate Rimac otkrio što će raditi za južnokorejske tvrtke Kiu i Hyundai koje zajedno ulažu 80 milijuna eura u Rimac automobile

14.5.2019.
21:49
Screenshot: RTL
Play logo

Danas je objavljeno da je izvršni potpredsjednik Hyundai grupe Euisun Chung potpisao s tvrtkom Mate Rimca ugovor težak čak 80 milijuna eura, pri čemu će Kia u Rimac automobili uložiti 16, a Hyundai 64 milijuna eura. Osim toga ugovoreno je i tehnološko partnerstvo kako bi u idućih šest godina Hyundai na tržište mogao izbaciti 44 vlastita modela električnih automobila. U razgovoru za RTL Danas, Mate Rimac je otkrio da će za Hyundai i Kiu raditi isto što i za druge tvrtke poput Porschea koje su u vlasničkoj strukturi. "Uglavnom se fokusiramo na pogonski sustav koji se sastoji od baterijskog sustava, motora, invertera i getribe tj. prijenosnika. Plus elektronika za upravljanje auta, infotainment i neki drugi sustavi", pišu Vijesti.hr.

Rimac je rekao kako već duže vrijeme rade s tvrtkama Hyundai i Kia na dva projekta, od kojih je jedan potpuno električni automobil, a drugi je hibrid električnog pogona i pogona na vodik. Cilj im je da do kraja sljedeće godine imaju prve primjerke koji se voze i testiraju te doći do serijske proizvodnje gdje bi Rimac proizvodio ključne sustave, a Hyundai sam automobil, objasnio je Rimac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
Image
JOŠ JEDAN VELIKI USPJEH MATE RIMCA I NJEGOVE EKIPE: /

S korejskim autogigantom potpisali ugovor težak 80 milijuna eura

Image
JOŠ JEDAN VELIKI USPJEH MATE RIMCA I NJEGOVE EKIPE: /

S korejskim autogigantom potpisali ugovor težak 80 milijuna eura

Rimac je također najavio kako ove godine planiraju zaposliti oko 200 novih radnika te da isto tako planiraju proširiti prostor. "Oduvijek smo imali velike snove, ciljeve i ambicije, ali smo još uvijek na početku našeg puta", rekao je.

Nedostaje proaktivnosti i jasne strategije

Kaže da su napravili detaljnu studiju na preko 100 stranica i analizirali zašto su Hrvatsku do sada zaobišla dva "investicijska vala" koja su otišla u Slovačku, Češku, Mađarsku, Sloveniju. Prema njegovom mišljenju, razlog zbog kojega Hrvatskoj dosad nije uspjelo dovesti velike tvrtke leži u nedostatku proaktivnosti i jasnoj strategija. "Proaktivnost i jasna strategija su na prvom mjestu. Zemlje se danas natječu kao tvrtke i kad investitori biraju kud će ići uspoređuju konkurentnost, a Hrvatska tu jednostavno nije konkurentna."

Neće više biti većinski vlasnik

Nakon ulaska Hyundaija i Kie u vlasničku strukturu tvrtke Mate Rimac će još kratko biti većinski vlasnik tvrtke. Doduše, tvrdi da će i dalje biti najveći pojedinačni dioničar s nekih 43 posto. "Toliko mi je to malo važno da ne pratim", kaže Rimac i ističe da svi dioničari ulažu u tvrtku jer ih smatraju drugačijima. "Ne želimo biti njihova ispostava, nego neovisna firma. Svi daju meni povjerenje. Ja sam najsretniji ako postoji netko tko može bolje voditi firmu da se ja mogu posvetiti tehničkim stvarima. Nažalost, ne znam takvu osobu. Zasad ja vodim firmu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Ostaje u Hrvatskoj

Na kraju, Rimac uvjerava da će sjedište njegove tvrtke i dalje ostati u Hrvatskoj. "Mi smo hrvatski d.o.o., nemamo holding sturkturu kao neke druge tvrtke. Svi investitori su ušli u Hrvatsku, iako su se tome bunili, mi smo to uspjeli progurati."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
BKFC 50
Kalkanski krugovi
Love island UK
San snova
default_cta
Ljubav je na selu
Štrumpfovi
Bijela kraljica
Britain's Got Talent
default_cta
Pun mjesec
Play logo
Play logo
Play logo