NAPLAĆENO 105 MILIJARDI

RIJETKO KOJA ZEMLJA OVO RADI SVOJIM LJUDIMA: Ovršni postupak je lanac u kojem se ‘fino’ goje odvjetnici, bilježnici, država, vjerovnici…

Nakon 2015. do danas prisilno je prodano 4300 nekretnina

Ovrha kakvu provodi FINA u Hrvatskoj gotovo da ne postoji nigdje u svijetu, ovrhe uz naplatu velikih penala kojima se hrani više onih uključenih u taj lanac – odvjetnici, javni bilježnici, Fina, država, ali i vjerovnici koji ovako imaju najefikasniji mogući mehanizam utjerivanja dugova, piše Večernji.

Opomene su nestale, dogovora s dužnicima gotovo i nema, već se sve neplaćene fakture ulijevaju u Finu. Od prvog dana 2011. pa do danas prisilno je naplaćeno 105 milijardi kuna duga građana te 171 milijardu kuna glavnice duga od tvrtki.

Nikada pritom nije objavljeno koliko je uz glavnicu naplaćeno kamata i troškova ovršnog postupka.

Projekt Sanaderove Vlade

Ovo je rješenje sastavila još Sanaderova vlada, a na projektu su radili tada aktualni ministri pravosuđa Ivan Šimonović i Dražen Bošnjaković te tadašnji ministar financija Ivan Šuker.

U vrijeme Milanovićeve vlade nekoliko puta je smanjen iznos koji se može ovršiti te je spuštena cijena naknada, no koncept je ostao isti. Ovrha nad plaćom barem je na marginu maknula ovrhe nad nekretninma.

Dotad je u Hrvatskoj zaplijenjeno oko pet tisuća nekretnina i stanova. Nakon 2015. do danas prisilno je prodano 4300 nekretnina. Radilo se uglavnom o nekretninama iz stečajne mase propalih tvrtki, piše Večernji.

 

Povratak na Net.hr