Riječaninu prisjeo prijevremeni razlaz s HZZO-om

Do listopada prošle godine ovaj Riječanin je plaćao dopunsko osiguranje Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Ugovor o polici dopunskog osiguranja odlučio je raskinuti jer je, kako kaže, našao povoljnijeg osiguravatelja koji pokriva više njegovih medicinskih troškova.

‘Ja sam dijabetičar i uzimam inzulin četiri puta dnevno. Imao sam tri infarkta, imam stentove i zbog određenih komplikacija ponovo sam prošlog proljeća završio u bolnici. U međuvremenu odlučio sam se za policu Croatia osiguranja koji ima bolju listu lijekova i neki se lijekovi s B liste kod njih nalaze na listi A’, rekao je Miroslav Dević Novom listu koji je ugovor o dopunskom osiguranja raskinuo tako da je podnio zahtjev koji je HZZO, kako tvrdi, bez problema i dodatnih upozorenja odborio te raskinuo ugovor.

Redovni platiša kojim se novac za policu dopunskog osiguranja skidao trajnim nalogom s tekućeg računa, prilično se iznenadio kad je koncem svibnja od HZZO-a dobio zahtjev za naknadu štete od HZZO-a prema kojem je osiguravatelju dužan uplatiti iznos od 3.302,16 kuna. U riječkoj ispostavi HZZO-a uspio je doznati da se radi o zbroju troškova participacija koje je napravio u razdoblju u kojem je važila polica dopunskog osiguranja, konkretno od 23. siječnja 2013. godine do 30. rujna 2013. godine. Iznos je tako visok jer je Dević na proljeće prošle godine bio hospitaliziran za što HZZO-u dužan 2.000 kuna. Drugim riječima, Dević mora platiti učinjene troškove koje mu je u tom periodu pokrivalo dopunsko osiguranje koje je redovito plaćao, a sve zbog toga što je raskinuo ugovor prije isteka police dopunskog osiguranja.

Polica uredno raskinuta

‘Nitko me iz HZZO-a na to nije upozorio prilikom raskidanja ugovora. Polica je uredno raskinuta i nisam imao nikakvih dugova. Još bih mogao shvatiti da mi je došao račun za mjesečne iznose police dopunskog osiguranja do njezina isteka, a to bi bilo nekih 280 kuna, ali ne mogu shvatiti da sad od mene traže da platim ono što sam već uredno platio. Zapravo, ja mislim da bi mene HZZO trebao nagraditi što sam otišao jer realno gledano, ja sam velik trošak za njih, smatra Dević koji je na zatraženu naknadu štete uložio prigovor HZZO-u. Kao odgovor na prigovor, prošlog je tjedna od HZZO-a dobio odbijenicu uz objašnjenje da je potpisom ugovora o dopunskom osiguranju prihvatio njegove opće uvjete koje je bio u obavezi poštivati.

‘Zahtjev za naplatu šteta Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) poslao je gospodinu Deviću jer je raskinuo ugovor prije ugovorenog razdoblja, u trenutku kad je iznos štete tj. visina troška koje pokriva polica dopunskog zdravstvenog osiguranja (participacija) za korištenu zdravstvenu zaštitu bila znatno viša od visine uplaćenih premija. Određeno je to Općim uvjetima dopunskog zdravstvenog osiguranja, člankom 16. da ‘Za štetu Zavodu odgovara ugovaratelj s kojim je raskinut Ugovor ili koji je otkazao Ugovor, ukoliko je iznos štete veći od iznosa premije u pripadajućem razdoblju osiguranja, od dana raskida odnosno otkaza Ugovora, a za razliku između iznosa štete i iznosa pripadajuće premije’, stoji u odgovoru iz HZZO-a.
http://www.novilist.hr/Vijesti/Rijeka/Umirovljenik-skupo-platio-raskid-ugovora-o-dopunskom-osiguranju

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr