RIBIĆA SU PITALI ŠTO BI BILO DA VLADA JAVNI SEKTOR ZAMOLI DA SE ODREKNE BOŽIĆNICA I POMOGNE PRIVATNOM: / 'Besmisleno...'

Iako je zaposlenima u javnom sektoru božićnica zajamčena kolektivnim ugovorom, onima iz privatnog sektora ovisi o tome kako je njihov poslodavac prošao u koronakrizi

6.12.2020.
20:25
Play logo

Nepuna tri tjedna ostala su do Božića, a radnici diljem zemlje pitaju se hoće li im poslodavac isplatiti božićnicu. Istina, ova godina je bila posebno teška, jer mnogi na proljeće nisu radili, a neki ne mogu raditi ni sada. No, jedno su želje, a drugo je stvarnost.

"U kakvoj smo situaciji, mi možemo samo razmišljati kako da preživimo do sljedeće sezone ljeta ili Uskrsa. Velika većina malih i srednjih poduzetnika i obrtnika ne zna kako će isplatiti plaće, a kamoli božićnicu. Mi bismo voljeli da možemo i ove godine kao i prošle isplatiti ju, ali mi se čini da većina to neće moći", naglasio je za RTLHrvoje Bujas iz udruge Glas poduzetnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne odriču se dogovorenog

Zaposlenici u javnom sektoru, odnosno oni kojima je poslodavac država, pak, dobit će božićnice zajamčene kolektivnim ugovorima. Ipak, sindikalisti su i iz te pozicije svjesni težine ekonomskog stanja u zemlji.

"Vi vjerojatno znate da sam ja i sindikat jedan od prvih u proljeće zagovarao da se mora pomoći gospodarskom sektoru. Kao i u cijelom svijetu bile su i jesu potrebne injekcije i po potrebi zaduživanja i sada se dobivaju relevantne injekcije, koje podržavamo, da država do stanovite razumne mjere pomogne poduzetnicima i poslodavcima", rekao je sindikalist Vilim Ribić te odgovorio što bi se dogodilo u slučaju da država kaže javnom sektoru da se odrekne božićnica kako bi se sačuvala radna mjesta u privatnom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da to dođe od države bilo bi nepotrebno i besmisleno. Ali kada bi do toga došlo onda bi država trebala ograničiti isplatu svih božićnica. Znam da ima firmi u kojima neće biti božićnica i kojima prijeti zatvaranje, ali isto tako ima i onih u kojima će biti. Jednostavno moraju se poštovati dogovori i potpisani sporazumi", smatra Ribić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SINDIKAT SE POHVALIO: /

'Osigurane su božićnice od 1500 kuna i svima u javnim službama povećat će se plaće od Nove godine!'

Image
SINDIKAT SE POHVALIO: /

'Osigurane su božićnice od 1500 kuna i svima u javnim službama povećat će se plaće od Nove godine!'

'Božićnica nije ostavljena iz ljubavi'

Bujas nije mogao ocijeniti je li takav hipotetski slučaj pravedan, jer, ističe, Vlada nema ozbiljan plan. Dodaje kako država daje sitniš i ne priprema neke ključne reforme. Potporu za očuvanje radnih mjesta od 4000 kuna nazvao je "nivoom socijalne pomoći" i "minimumom minimuma". To je razljutilo Ribića.

"Želim naglasiti da božićnica nije ostavljena iz ljubavi nego je to izrazito korisno za potrošnju i ekonomski opstanak i opstanak privatnih firmi. Sve druge zemlje imaju porez na višak nekretnina. Nije li sada trenutak da se pokupi? Pet posto građana ima ogromne štednje u hrvatskim bankama koje leže na ogromnim novcima. Zašto gospodin Bujas to ne spominje? Zašto se vi mediji fokusirate na božićnice od 300.000 ljudi?" pitao se Ribić, na što mu je Bujas odgovorio da mu je drago ako će ljudi dobiti božićnice, ali "neka se nađe novac i za one u velikim problemima koji bilježe ogromne padove."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
default_cta
Elon Musk show
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
default_cta
Britain's Got Talent
Tri sestre
Play logo