'Crno nam se piše'

RIBIĆ OŠTRO NAPAO OREŠKOVIĆEVOG SAVJETNIKA: ‘To je neoliberalni taliban’

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata (MHS) Vilim Ribić savjetnika premijera Oreškovića,  Davora Huića, nazvao je “neoliberalnim talibanom”,  Hrvatsku ” zemlju koja nam je postala polukonijalna država europskih birokrata”, a projekcije za tri iduće godine “van pameti”. Najavio je kako će u 21. ožujka početi pregovarati s Vladom o   zahtjevu za povećanjem plaća u javnim i državnim službama za šest posto

Podsjetio da sredstva za to nisu predviđena u novom proračunu iako pravo na povećanje plaća teče od 1. siječnja.

U proračunu za 2016. nije predviđen porast plaća, a sa sindikatima nije postignut nikakav dogovor o odustajanju od njihova povećanja, upozorio je Ribić na konferenciji za novinare napomenuvši kako unatoč tome sastanak nije inicirala Vlada nego sindikati.

Korektivne mjere EU-a su spin i blef

“Mi smo odgovorni i želimo riješti ozbiljan problem kojem vlast nije pristupila ozbiljno. Imajući na umu sve teškoće oko konstituiranja Vlade, nepoznavanja i kadrovskog izbora ljudi koji tek moraju učiti na funkcijama, bit ćemo tolerantni i strpljivi”, rekao je Ribić.

Govoreći o najavi korektivnih mjera EU-a protiv Hrvatske, Ribić je ustvrdio kako je “stvorena histerija da smo se izvukli od penalizacije”, iako EU zapravo nema instrumente ozbiljnog kažnjavanja država članica, niti je to politički u stanju provesti.

Nijedna zemlja još nije bila u postupku korektivnih mjera, a prva bi zbog makroeknomoske neravnoteže tamo trebala biti Njemačka, jer ima suficit od šest posto, što je štetno za ostale članice EU-a, ali joj se to ne usude reći, kaže Ribić.

EU-u nije na kraj pameti penalizirati Njemačku, pa neće ni Hrvatsku, već se radi samo o spinu i blefu. Stvaranje fame da smo se izvukli od ozbiljnog pritiska dobro dođe za unutarnju političku upotrebu i stvaranje ambijenta u kojem se nekome treba smanjiti, rezati ili ne povećati prava, smatra Ribić.

Pozdravio je dolazak premijera Tihomira Oreškovića na sjednicu Gospodarsko-socijalnog vijeća, međutim premijerova agilnost, energija i vizija ne mogu biti uspješni ako nema društvenog dijaloga o temama kao što je državni proračun.

Još jedan proračun odricanja i stezanja

Sindikat smatra da je to još jedan proračun kontrakcije, odricanja i stezanja, koji guši rast proizvodnje, potrošnje i nacionalne ekonomije, odnosno nastavak politike koju je provodila prethodna Vlada. “Zamaglilli su nam oči i uši pričama o ustašama i partizanima, bavimo se potpuno sporednim pitanjima kako bi se skrenula pozornost od politike koja se provodi u zemlji koja nam je postala polukonijalna država europskih birokrata”, ustvrdio je Ribić

Iz proračuna ne vidimo nikakve reformske zahvate ni intervencije prema javnim poduzećima, ne vidimo kresanja tamo gdje su doista nužna, kao i ni reforme prema agencijama. Zašto bi ih i bilo kad postoje učitelji, znanstvenici, medicinske sestre i liječnici kojima se uvijek nešto može uskratiti, kaže Ribić.

Projekcije za tri iduće godine po kojima se plaće za javne službe planira držati zamrznutim potpuno su izvan pameti, ističe Ribić, jer to znači deset godina depresije prema zanimanjima koja trebaju djeci, starima, bolesnima i nemoćnima. Osim toga, proračun Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta za 150 milijuna kuna je manji od prošlogodišnjeg, a to je udar na budućmnost zemlje i njezine potencijale.

Huić je “neoliberalni taliban”

Ribić je također izrazio zaprepaštenjem imenovanjem Davora Huića, bivšeg novinara i suosnivača udruge poreznih obveznika “Lipa”, posebnim savjetnikom premijera Oreškovića, jer ga smatra “neoliberalnim talibanom” koji je pisao pamflete protiv sindikata.

Uvjeren je kako Orešković zapravo ne zna koga je imenovao svojim savjetnikom, jer inače ne bi govorio da su sindikati Vladi važan partner, pa drži da su Huića predložili oni koji zastupaju “monodogmatski stav o rezanju koji se pokazao kao debakl”.

Oni koji drže stvarnu moć u zemlji na pozicije instaliraju ljude s izrazito antisindikalnim i antisocijalnim stavovima i protiv državne brige za građane. To je promjena karaktera države, a pokaže li se Tihomir Orešković kao isključivi eksponent krupnog kapitala i ako ne pokaže širinu da želi raditi za većinu, a ne za one koji su ga instalirali, crno nam se piše, zaključio je Ribić.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr