Ministar ima novi zadatak za HEP

Najavljeno je i skoro otvaranje burze električne energije, a Vrdoljak je poručio da se HEP mora proširiti na nova tržišta i postati regionalni igrač.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak otvorio je konferenciju o energetskoj budućnosti Hrvatske gdje je iznio glavne ciljeve Vlade u tom području. Prema njegovu mišljenju, najvažnije je pronaći model koji će omogućiti da INA i dalje bude jaka nacionalna naftna kompanija, a najavio je i da će krenuti natječaj za offshore eksploataciju na Jadranu, piše Glas Slavonije.

Osvrnuo se na rusko-ukrajinsku plinsku krizu te naglasio da smo mi najmanje ugroženi. ‘Mogu sigurno poslati poruku da hrvatska industrija i domaćinstva neće imati problema s isporukom plina, da smo tu napravili sve što smo trebali, ali dugoročno gledano, svake dvije do tri godine dolaze nam takve krize i svaki put gledamo kako spriječiti veće negativne efekte takvih kriza – rekao je Vrdoljak.

HEP postaje regionalni igrač

Ipak, ima stvari s kojima ministar nije zadovoljan. “Ne može se dogoditi da RH proizvodi 60 posto plina za domaće tržište, a da je plin skuplji Petrokemiji nego konkurentima Petrokemije u Mađarskoj, Češkoj i Austriji, koje nemaju svoju proizvodnju. Netko tu nije vodio dobru politiku, netko je odigrao nekako i to nije bilo dobro za tu industriju”, zaključio je ministar.

Istaknuo je potrebu gradnje LNG-a te ulaganja u rafinerije. Najavljeno je i skoro otvaranje burze električne energije, a Vrdoljak je poručio da se HEP mora proširiti na nova tržišta i postati regionalni igrač.
http://www.glas-slavonije.hr/238967/1/Vrdoljak-Gradjani-i-industrija-nece-imati-vecih-problema-s-isporukom-plina-iz-Ukrajine

Povratak na Net.hr