PRIJE KAMATA I POREZA

OBJAVLJENI REZULTATI AGROKORA U PRVIH DEVET MJESECI: Svi sektori poslovali su pozitivno

U prvih devet ovogodišnjih mjeseci svi Agrokorovi sektori – prehrana, poljoprivreda te maloprodaja i veleprodaja – poslovali su s dobiti prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA), pokazuje redovito mjesečno izvješće izvanredne uprave koncerna, u kojem se navodi da nastavak zahtjevnih procesa restrukturiranja vodi daljnjim poboljšanjima ukupnog stanja grupe.

Agrokorova poslovna grupa Maloprodaja i veleprodaja (Konzum Hrvatska i Konzum BiH, Tisak, Velpro centar i Velpro BiH) u prvoj polovici 2017. godine bila je opterećena problemima likvidnosti grupe. ‘Temeljem stabilnosti osigurane novim financiranjem u lipnju 2017. godine, poslovna grupa Maloprodaja i veleprodaja pokazala je kontinuirano snažno poslovanje na mjesečnoj bazi tijekom ljetnog perioda u skladu s očekivanjima tijekom sezone, što je izravna posljedica novog financiranja, osiguravanja radnih mjesta te održavanja razine zaliha tijekom ljetnog perioda’, stoji u priopćenju Ministarstva gospodarstva. Pozitivan trend rasta EBITDA maloprodaje koji je započeo u srpnju nastavljen je i u kolovozu i rujnu, kada je po prvi puta ove godine ukupno gledano ostvarena dobit iz operativnog poslovanja u iznosu od 13 milijuna kuna.

Kompanije iz poslovne grupe Prehrana (Jamnica, Roto dinamic, Sarajevski kiseljak, Ledo, Frikom, Ledo Čitluk, Zvijezda, Dijamant i PIK Vrbovec) su ostvarile solidne rezultate u prvih devet mjeseci 2017. godine. Mjesečni rezultat pokazuje malo smanjenje prodaje kao posljedicu nepovoljnog utjecaja loših vremenskih uvjeta tijekom rujna. EBITDA nastavlja pozitivni trend rasta, kao i EBITDA marža. Glavni doprinos EBITDA-i dolazi iz poslovnih segmenata pića i ulja, kao rezultat programa kontrole troškova, dok su istodobno segmenti sladoleda i smrznute hrane te mesa fokusirani na profitabilni rast kroz optimizaciju proizvodnog portfelja, zaključuju u Ministarstvu. U prvih devet mjeseci kompanije iz ove poslovne grupe ostvarile su prihod od 6,5 milijardi kuna te EBITDA dobit od 1 milijarde kuna.

U prvih devet mjeseci, kompanije iz poslovne grupe Poljoprivreda (Belje, PIK Vinkovci, Vupik i Agrokor Trgovina) su postigle poslovne rezultate koji su obilježeni sporijim ostvarenjem prihoda i značajnim povećanjem EBITDA. Rast EBITDA temelji se prvenstveno na visokim prinosima poljoprivrednih kultura, optimizaciji i boljoj kontroli troškova. Zabilježeno je smanjenje trading aktivnosti u poslovnoj grupi Poljoprivreda te se već provodi nova strategija za ovaj segment. Ukupna likvidnost je solidna. Ove tvrtke su ostvarile 2 milijarde kuna prihoda i 227 milijuna kuna EBITDA-e. U odnosu na osmomjesečne rezultate, prihodi su uvećani za 192 milijuna kuna, a EBITDA za 20 milijuna.

Konzum

Ukupna EBITDA Konzuma u prvih devet mjeseci ove godine je pozitivna i dosegnula je razinu od 220 milijuna kuna. Pozitivan utjecaj na EBITDA ima i smanjene operativnih troškova, koji su sniženi za više od 10%. Međutim, EBITDA u rujnu bila je u najvećoj mjeri pod materijalno bitnim utjecajem reklasifikacije najmova iz operativnih u financijske, koja je izvršena u iznosu od oko 237 milijuna kuna, slijedeći načelo koje je primijenjeno na financijska izvješća za 2016. Prihod u rujnu bio je niži uslijed zatvaranja više od 60 trgovina i smanjenog opsega veleprodajnog poslovanja. Dio pada prihoda posljedica je za sezonu neuobičajeno lošeg vremena u rujnu.

Tisak

Tisak je u prvih devet mjeseci uprihodio 1,56 milijardi kuna, dok mu je EBITDA negativna u iznosu od 29 milijuna kuna. Pozitivan utjecaj na EBITDA u rujnu su imali manji ispravci vrijednosti potraživanja, dok su negativan utjecaj imali jednokratni troškovi vezani za restrukturiranje koje se trenutno provodi u kompaniji. Tijekom rujna prihod se smanjio uglavnom kao posljedica nižeg prihoda veleprodaje (koji je prepolovljen), prvenstveno uslijed smanjene prodaje bonova za mobitele, nižeg prihoda maloprodaje zbog zatvaranja neprofitabilnih prodajnih mjesta te za sezonu neuobičajeno lošeg vremena u rujnu, stoji u izvješću.

Jamnica

EBITDA marža za rujan je 18,6%, a bruto marža u rujnu iznosi 53,8%. Ukupno gledano u prvih devet mjeseci ove godine EBITDA marža u odnosu na prvih osam mjeseci raste za 0,8%. Unatoč nižim prihodima, EBITDA je očuvana uslijed smanjenja budžeta za marketing, nižih troškova proizvodnje te knjiženih rezerviranja u 2016. vezanih uz restrukturiranje provedeno u istoj godini. U prvih 9 mjeseci Jamnica je ostvarila prihode u iznosu od 1,08 milijardi kuna i EBITDA-u od 274 milijuna kuna.

Ledo

Za prvih devet mjeseci prihodi iznose 896 milijuna kuna, a EBITDA 209 milijuna kuna.  U izvješću se ističe kako je pala prodaja sladoleda za 28 posto, kako kažu, zbog lošjeg vremena u usporedbi s rujnom prošle godine. Ističu i povećanje pordaje smrznute hrane za 19 posto.

Zvijezda

Zvijezda je u devet mjeseci ove godine imala prihode od 490 milijuna kuna i EBITDA-u od 45 milijuna kuna. ‘EBITDA u rujnu 2017. povećana je zahvaljujući fokusiranju na najprofitabilnije proizvode i povećanju operativne efikasnosti. Financijska stabilizacija kompanije imala je pozitivan učinak na kontinuitet proizvodnje i osiguravanje stabilnosti isporuke roba. U rujnu 2017. kompanija je imala porast proizvodnje gotovih roba i održala je snažan fokus na izvozu’, stoji u izvješću.

PIK Vrbovec

PIK Vrbovec ostvario je u prvih devet mejseci razdoblju 1,35 milijardi kuna prihoda i 92 milijuna kuna EBITDA-e. Bruto marža povećana je kumulativno 0,3%, a EBITDA marža za 0,5%, što je
rezultat intenzivnih napora uloženih u smanjenje troškova, stoji u izvješću.

Belje

Prihod Belja iz prvih devet mjeseci iznosi 932 milijuna kuna, a EBITDA 146 milijuna kuna. Iz ove tvrtke kažu kako najveći pozitivan utjecaj na EBITDA imali su visoki prinosi poljoprivrednih kultura koje su prodane u rujnu, u kombinaciji s uštedom troškova i niskim troškovima materijala, a izvrsni naturalni pokazatelji u proizvodnji rezultirali su EBITDA maržom od 15,7%.

Vupik

U prvih devet mjeseci Vupik je ostvario 229 milijuna kuna prihoda te EBITDA-u od 49 milijuna kuna. Razlozi pozitivnog utjecaja slični su onima tvrtke Belje.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr