Četiri puta jeftinija

REVOLUCIONARNI IZUM ZADARSKOG PROFESORA: Osmislio vjetroturbinu koja koristi i orkansku buru

Zadarski fizičar i inovator osmislio je revolucionarnu vjetroturbinu koja je daleko jeftinija za montažu i izgradnju te može koristiti snagu čak i orkanske bure.

Ogromni stupovi s vjetroturbinama su bile velike investicije jer koštaju oko 1,4 milijuna eura po instaliranom megavatu, a u Hrvatskoj je instalirano već blizu tisuću megavata vjetroelektrana, prenosi eZadar.

Uložili milijune u posao, pa ih Vlada šokirala odlukom!

Zadarski inovator i fizičar prof. Ranko Artuković, inače ravnatelj Gimnazije Jurja Barakovića, osmislio je drugačiji dizajn vjetroturbine koji omogućava puno bolje iskorištavanje vjetra, a cijena po megavatu bila bi četiri puta manja.

“Dosadašnji način korištenja vjetra s vjetroeletranama koje imaju velike propelere ili elise je nedovoljno efikasan i skup. Skupa je izrada nosivih stupova, njihova ugradnja,  posebno su skupe elise, veliki su transportni troškovi, mora se ugrađivati i puno elektronike, stalni su prigovori na buku…

Elektronika je nužna zbog potrebe vrlo složene kontrole vibracija kod vrtnje, te sustava zaustavljanja.  Naime, sadašnje vjetroelektrane ne mogu se koristiti kad brzina vjetra premaši 25 m/s ili  90 km/h. Tada se propeleri blokiraju i najveće snaga vjetra se ne može koristiti zbog sigurnosnih razloga. Dakle ne mogu koristiti energiju upravo kada je najviše ima! To je veliki nedostatak.

Nema propelera

A ja sam osmislio i sad pripremam dokumentaciju za patentnu zaštitu modela korištenja vjetra bez tih velikih propelera, bez elektronike i s mogućnosti da se koristi vjetar kad god ga ima, od lahora pa sve do orkanske jačine vjetra.

U usporedbi s postojećim komercijalnim rješenjima, moj koncept može se nazvati revolucionarnim, ili u najmanju ruku superioran i u potpunosti bi promijenio način korištenja vjetroenergije. Što više vjetra,  to više struje”, kaže Artuković pokazujući razrađene skice modela. To je zasada tajna, dok ne prođe patentnu zaštitu, ali princip je u bitijednostavan i vrlo učinkovit.

Horizontalna gondola

U osnovi Artuković je razradio sustav horizontalne vjetroturbine s rotirajućom gondolom, okvirima i vodilicama. Okvir na koji se “jedra” postavljaju može se efikasno sidriti pomoću čeličnih užadi, a okviri se okreću na način da ploča cijelolm svojom površinom „hvata” vjetar koji je gura i tako okreće gondolu. Sve se to može ostvarivati pomoću prenosnog mehanizma koji može biti lančani, remenski, zupčanik ili vodilica.

S jednim inovatorom s ovog područja razrađujem prototip koji mora proći određena testiranja. Vjerujem da ćemo za oko pola godine moći sve staviti u funkciju, pokazati da se na ovaj način puno efikasnije nego dosada može koristiti snaga vjetra, kaže Artuković.

Povratak na Net.hr