KAKO SU SE LAŽIRALA IZVJEŠĆA

REVIZORICA ISTRAŽITELJIMA: ‘Još od 2010. sustavno sam upozoravala na nepravilnosti u Agrokoru, ali nitko me nije doživljavao’

Objavljujemo dijelove iskaza Agrokorove revizorice Iris Manestar Madžarac.

‘Bila sam vođa tima revizora koji su radili reviziju financijskih izvještaja Agrokora. Još 2010. godine uočili smo nepravilnosti i nepridržavanje Međunarodnih računovodstvenih standarda. Sve je to i navedeno u internim materijalima tvrtke Baker Tilly Discordia za koju sam radila i koja je bila angažirana za Agrokorova izvješća.

Svu tu internu dokumentaciju predala sam svojoj nadređenoj. To je bila Sanja Hrstić, tada viša revizorica u Baker Tillyju.

‘Upozoravala sam da se Agrokor ne pridržava međunarodih standarda’

Moja upozorenja bila su sustavna. U svakome od njih navela sam kako se Agrokor ne pridržava ovih međunarodnih standarda koji su se odnosili na priznavanje udjela u povezanim društvima”, riječi su to Iris Manestar Madžarac, revizorice koja je radila za Baker Tilly, revizorsku kuću čiji su čelni ljudi Olivio Discordia i Sanja Hrstić uhićeni u akciji Agrokor. Njima tužiteljstvo na teret stavlja pomaganje Todorićima u lažiranju financijskih izvješća.

Željko Maržić, odvjetnik uhićenog revizora u akciji Agrokor Olivija Discordije, i Gordan Preglej, odvjetnik Sanje Hrstić iz revizorske kuce Baker Tilly Hrvatska, ispred Županijskog državnog odvjetništva.Foto: Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Naime, uprava Agrokora na čelu s Ivicom Todorićem sve od 2006. godine koristila je metodu udjela u povezanim tvrtkama što, kako tvrdi Iris Manestar Madžarac, nije bilo u skladu s Međunarodnim računovodstvenim standardima.

“Imali smo običaj podijeliti članove tima na sekcije, a ja sam, bez obzira jesam li bila voditelj ili član tima kontrolirala imovinu, novac i novčane ekvivalente. Voditelj tima imao je zadatak da po potrebi kontaktira zaposlenike Agrokora ako bi nam bila potrebna kakva dodatna dokumentacija ili dodatna pojašnjenja.

Ja sam uvijek kontaktirala s Vlastom Horvat i Alojzijem Pandžićem”, opisuje Ines Manestar Madžarac.

Pandžić je u ovom trenutku pod istragom.

‘Na većinu pitanja nisam dobila odgovore’

Revizorica je istražiteljima potvrdila da je osim na krivo priznavanje udjela u povezanim društvima upozoravala i na lažno prikazivanje novca i novčanih ekvivalenata, jer su prikazivani kroz ugovore o depozitu, iako se radilo o zajmovima što ih je Agrokor davao drugim tvrtkama, te samom Ivici Todoriću.

“No, cijelo vrijeme, sve te godine koliko sam radila na revizijama u Agrokoru, nitko me nije doživljavao, niti je itko išta poduzeo”, riječi su revizorice koja je u svom iskazu potvrdila i da su njezini šefovi Sanja Hrstić, te sam Olivio Discordia, kao čelni čovjek revizorske kuće Baker Tilly Discordia, koji su također trenutačno pod istragom, o ovim uočenim problemima komunicirali s Upravom Agrokora.

Olivio Discordia iz revizorske kuće Baker Tilly Hrvatska dolazi na ispitivanje u Županijsko državno odvjetništvo.Foto: Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

“Nikada, dok smo radili reviziju, nisam naišla na suradnju ni s kim od čelnika Agrokora, a pogotovo ne kod direktora Pandžića. Na većinu pitanja što sam ih postavljala tijekom revizije uopće nisam dobivala odgovore. Pandžić mi je uzvraćao da su u pitanju poslovne tajne, te da je politika Agrokora da ne daje nikome sve informacije. Na kraju je moj tim odlučio, zbog svih nepravilnosti što smo ih uočili, Agrokoru za 2009. godinu dati preporuku za izražavanje negativnog mišljenja na financijski izvještaj. No, ta preporuka nije uvažena. Odlučili su tako Sanja Hrstić i Olivio Discordia”, rekla je Iris Manestar Madžarac.

Davorin Budin, odvjetnik savjetnika u Agrokoru i bivšeg člana Nadzornog odbora Tiska Marijana Alagušića, Željko Maržić, odvjetnik uhićenog revizora u akciji Agrokor Olivija Discordije, i Gordan Preglej, odvjetnik Sanje Hrstić iz revizorske kuće Baker Tilly Hrvatska, ispred Županijskog državnog odvjetništva.Foto: Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Ti sumnjivi dijelovi financijskih izvještaja Agrokora primijećeni su i u reviziji što ju je revizorska kuća PriceWaterhouseCoopers navela, te u reviziji Godišnjeg financijskog izvješća Agrokora za 2016. Taj nalaz prezentirao je izvanredni povjerenik Ante Ramljak prije nego što je podnio kaznenu prijavu protiv Ivice Todorića.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr