PRIJETI IM UHIĆENJE

REPUBLIKA SRPSKA PODNIJELA PRIJAVE PROTIV 16 NAŠIH GENERALA: Na popisu Ante Gotovina i Damir Krističević!

Iz Republike Srpske su na sud BiH došle prijave protiv 16 naših generala, zbog, kako pišu, zločina iz 1995. godine na teritoriju BiH.

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske podnijelo je sudu u Bosni i Hercegovini kaznene prijave protiv 16 hrvatskih generala, među kojima su i Ante Gotovina i ministar obrane Damir Krstičević, pišu Večernje novosti u tekstu pod naslovom ‘Prijava protiv Gotovine zbog zločina u BiH’.

‘NEMAMO NIKAKVOG STRAHA’: Plenković o prijavama protiv hrvatskih generala iz RS-a

‘HRVATE ŽELE ZASTRAŠITI I NAVESTI NA ISELJAVANJE’: Predsjednica o prijavama protiv hrvatskih generala

Prijave su, pišu, podnesene zbog ‘zločina počinjenih u rujnu i listopadu 1995. godine’, a 16 generala bi u slučaju prelaska granice s BiH trebali biti uhićeni.

Večernje novosti pišu da se naše generale tereti da su kao neposredni zapovjednici vojnih operacija “Maestral” i “Južni potez” na pet zapadnokrajiških općina odgovorni za progon 120.000 ljudi i ubojstvo 1644 civila i vojnika.

Haag već istraživao slučaj

Kako doznaje Telegram od upućenih sugovornika, taj su slučaj već istraživali haški istražitelji koji su pripadnike HV-a zbog toga u RS već i ispitivali. Očito Haagu prikupljeni dokazi nisu bili dostatni za pokretanje postupka, ali to nije spriječilo srpske istražitelje da oni iniciraju vlastiti kazneni progon tadašnjih zapovjednika na tom području.

Krstičević odgodio putovanje u Sarajevo

Ovog tjedna ministar Krstičević trebao je sudjelovati na sastanku ministara obrane država članica CEDC-a (Obrambena suradnja srednje Europe), no svoje putovanje je otkazao rekavši tada da u Hrvatskoj ostaje zbog slaganja proračuna što je jedan od prioriteta Vlade Andreja Plenkovića.

MINISTAR KRSTIČEVIĆ OTKAZAO PUT U SARAJEVO: ‘Odlaska u BiH se nisam bojao ni u ratu, ne bojim se ni sada’

Prošlog tjedna u Orašju je uhićeno 10 pripadnika HVO-a. Jedan od njih, Marko Baotić, pušten je na slobodu, a u pritvoru ostaje njih devetero – Đuro Matuzović, Ivo Oršolić, Tado Orškolić, Marko Dominković, Joso Nedić, Marko Blažanović, Mato Živković, Anto Živković i Stijepo Đurić.

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr