Iako Hrvatska i danas ima dobru epidemiološku sliku, čini se da se propusnice neće ukidati prije 11. svibnja. O toj temi za RTL Danas govorio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

"Mislim da nije izgledno. Podijelili smo faze u tri etape u kojima ćemo pratiti kako se odvija situacija s koronavirusom, raste li broj oboljelih jer to je ključni parametar da vidimo idemo li iz prve u drugu, iz druge u treću fazu. Uspješnost jedne faze omogućuje ulazak u drugu. Imamo dobru epidemiološku situaciju, no sad svi moramo biti pametni i displinirani da bismo je održali", rekao je Božinović.

U nedjelju se otvaraju i crkve, iako detaljnih uputa o pridržavanju mjera još uvijek nema. Božinović kaže da su epidemiolozi u komunikaciji s predstavnicima vjerskih zajednica te da se trenutačno radi na usuglašavanju mjera. Ključno će pri tome biti održavanje fizičke distance. Broj vjernika će ovisiti o veličini crkve, a postoji mogućnost bogoslužja na otvorenom.

Ministar je upitan i zašto se otvaraju crkve, ali ne i kina i kazališta.

"Nema razloga sumnjati jer se pokazala disciplina kad su u pitanju vjernici, svećenici svih konfesija. Nema sumnje da će se svi, kad to krene, držati pravila", rekao je Božinović.