REPORTERI S HEROJIMA LJETA: / Na opasnoj hrvatskoj planini traje najveća akcija zadnjih godina, pogledajte snimke

Tražeći Poljaka, HGSS je naletio na majku i osmogodišnju kći kojima su zapravo spasili živote

18.8.2020.
8:02
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Samo tijekom ovog ljeta HGSS je imao otprilike 60 potražnih akcija, najviše u priobalnim planinama. Opasno Biokovo drži rekord, donosi RTL.

Turisti, naime, često pogrešno procijene 'brdo iznad Makarske' te se na put po planini upute u neadekvatnoj odjeći, bez dovoljno hrane i vode. Ove je godine HGSS angažirao baš sve resurse, a pomažu i kolege iz BiH.

Već osamnaesti dan traje potraga za Poljakom i jasno je da se više ne radi o spašavanju nesretnika, već traženju njegova tijela. HGSS svejedno ne odustaje.

Izgubili su nadu

"Kad prođu dva tjedna na ovom području, onda smo zaista izgubili svaku nadu da dođemo do ljudskog života. Međutim, nove informacije nam pomažu barem da pronađemo tijelo. To je nekako etički, prema familiji i prema svim građanima", poručio je Frane Bebić, član HGSS-a Stanica Split.

Tražeći Poljaka, HGSS je naletio na majku i osmogodišnju kći kojima su zapravo spasili živote. "Na istom onom vrhu gdje se uputio Poljak našli su ih bez vode, neadekvatno opremljene, neadekvatno obuvene, što se da vidjeti na fotografijama i bile su iscrpljene praktički. Morali su to dijete spuštati dolje više od tri sata. To se moglo izroditi u veliku nesreću i ogromnu opasnost", kazao je pročelnik HGSS-a Josip Granić.

Jučer su pak helikopterom na Biokovu spasili 50-godišnju ženu i njezinog 18-godišnjeg sina iz Češke, iz kamenjara su ih izvukli vitlom helikoptera.

Neoprostiva nepripremljenost

"Njihova nepripremljenost je bila neoprostiva. Mislim, otići u takvu avanturu na otprilike 1200-1300 metara. Zatekli smo ih u stanju dehidracije, iscrpljenosti u jednoj izuzetno teškoj stazi", kazao je Ivan Host, član HGSS-a Stanica Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Spašavatelji HGSS-a su većinom volonteri. "Ja sam 40 godina u Gorskoj službi spašavanja i nema te love da plati taj trud naš koji svakodnevno odrađujemo. Neprocjenjiv je osjećaj to", rekao je Host.

Sve stanice došle su u pomoć

Za Poljakom na Biokovu uključeno je 600 spasilaca, potražni psi, vojni helikopteri i dronovi. "U konačnici sada nakon tri tjedna su sve stanice HGSS-a došle u pomoć i ne samo to nego imamo suradnju i sa GSS-om u BiH koji nam isto tako pomažu i mi njima uskačemo na pomoć na području i Međugorja i Posušja i tako tih brda", izjavio je Bebić.

Ne žele da se naplaćuje pomoć

To, naravno, nije jeftino. Procjenjuje se da je tijekom potrage za Poljakom samo na gorivo vojnih helikoptera potrošeno više od milijun kuna. Gorski spašavatelji bez obzira na to nisu za naplaćivanje spašavanja.

"Nitko ne može platiti takvu cifru i to to je onda razumno da se ne naplaćuje, ali se određeni segmenti tu mogu nekako gradirati i ljudi moraju dobiti veću razinu odgovornosti", kazao je pročelnik Granić.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali