IVICA RELKOVIĆ UPOZORIO NA KORIJEN SVIH PROBLEMA U HRVATSKOJ: / 'Doveli smo se do dna. Samo kukavica neće to rješavati...'

'Mnogi će govoriti o reformama javne uprave, ali cilj je preustroj države. Država koja se ne preustroji u ovom trenu neće imati dobru budućnost', rekao je Relković

3.6.2020.
12:22

Ivica Relković, savjetnik Stranke s imenom i prezimenom, za N1 je prilično kategorički govorio o preustroju države, koji je prema njemu glavna tema kampanje ovih izbora. "Mnogi će govoriti o reformama javne uprave, ali cilj je preustroj države. Država koja se ne preustroji u ovom trenu neće imati dobru budućnost", rekao je Relković.

Administrativne funkcionalne cjeline

Ističe kako je reforma javne uprave nužna, no to je tek jedan korak, a njegova stranka traži povezivanje u administrativne funkcionalne cjeline.

"Ma kakav grad bio, ne može biti samoodrživ. Split i Rijeka izvan urbanog dijela nemaju nikakav teritorij, na primjer. Ne govori se o gašenju bilo čega. Sve će i dalje ostati općina, imat će nadzor nad svojim financijama, ali treba se umrežavati, zajednički se povezivati i djelovati prema van. Ne zanima nas bogata općina iz koje građani odlaze u Irsku, zato govorimo o povezivanju općina. Dalmacija i Slavonija su toliko iracionalne i nelogične da to gotovo nije potrebno argumentirati", ilustrira Relković.

'Nema tog USKOK-a i DORH-a koji mogu sve to obići'

Smatra kako su mjere izolacije u krizi pokazale kako je sadašnja teritorijalna rascjepkanost apsurdna, ali da je ta raspodjela i korijen puno većih problema.

"Nema rješenja korupcije ako ne preustrojite sustav. U današnjem sustavu, kakav on jest, nema tog DORH-a i USKOK-a koji sve mogu obići", ističe. "Samo kukavica neće ući u teritorijalni preustroj", zaključuje Relković.

Jednako oštro je govorio i o sadašnjoj javnoj upravi, koju smatra plodnim tlom za izmišljanje radnih mjesta, ali i aferama poput vjetroelektrane.

'Doveli smo se do organizacijskog dna'

"Koliko će biti kvalitetnijih poslova od lupača pečata? Mi smo se doveli do organizacijskog dna, a izlazak iz tog dna neće biti gubitak izbora. Nije točno da će oni koji to provedu nestati - ako se ta promjena dogodi, mladi neće otići iz zemlje", jasan je.

Preustroj i reforma javne uprave pomoći će i u tome da se ne događaju ponovno problemi kao što se dogodio u aferi vjetroelektrane.

Investitori će prestati zvati kada država počne zvati njih

"Svaki investitor treba prestati zvati, a to će prestati kada država njega počne zvati. Mi imamo silu agencija koje su sjedeće i otežavaju posao. Zamislite agenciju za investitore koja ih zove i nudi im da im pomogne u rješavanju problema. To nije zvanje lobiranja, nego zvanje države koja želi da se što prije zaposli netko u Lici, na Velebitu...

Razvojne se institucije moraju ponašati razvojno. Tada će tržište zaista presuditi tome tko će opstati. Događa se da netko tko ima bolji projekt ne prođe i ne dobije šansu, jer nema vezu. Neki projekti koji su provedeni trebali su biti ispod liste. Svaka institucija ima takve probleme", zaključuje Relković.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali