OBLJETNICA AKCIJE 'MASLENICA'

REAKCIJE NA POTEZ HOS-OVACA I MILANOVIĆA U ZADRU: ‘Umjesto osoba s ustaškim obilježjima, odlazi predsjednik’

‘Umjesto da sve završi tako da se uklone osobe koje imaju ustaška obilježja, odlazi predsjednik’, napisao je na Twitteru Bojan Glavašević komentirajući današnji incident u Zadru na obilježavanju 29. obljetnice operacije ‘Maslenica 93’

Nižu se reakcije na potez predsjednika Republike Zorana Milanovića koji je odbio sudjelovati na svečanom obilježavanju 28. obljetnice vojno-redarstvene operacije “Maslenica ’93” u Zadru jer su se ondje pojavile i osobe u odorama Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) s amblemima na kojima je pozdrav “Za dom spremni”. Uočivši ih, Milanović je odbio sudjelovati u daljnjem protokolu obljetnice te se vratio u Zagreb.

“Mislim da je vrijeme da se ratni patriotizam sa svim svojim razlikama zamijeni ustavnim patriotizmom, poštivanjem odluka i civilizacijskih vrijednosti koje dijelimo s ostatkom EU-a i svijetom”, rekao je Milorad Pupovac za televiziju N1.

‘Taj pozdrav se ne bi smio pojavljivati u javnom prostoru’

“Nije definirano kad i u kojim okolnostima bi se mogla koristiti obilježja HOS-a. Taj pozdrav u javnom ili službenom prostoru ne bi smio imati mogućnost pojavljivanja ili legaliziranja. Jedna stvar su službene odore i sahranjivanje i ispraćaj ljudi, a drugo manifestiranje privrženosti ustaškom pozdravu na javnim mjestima, uključujući komemorativna”, dodao je Pupovac.

Bojan Glavašević je događaj u Zadru komentirao na Twitteru.

“Definicija sramote države: na obilježavanju vojno-redarstvene operacije sve prepuno vojske, policije i visokih državnih dužnosnika i nitko osim PRH ne reagira na ustaška obilježja. Umjesto da sve završi tako da se uklone osobe koje imaju ustaška obilježja, odlazi predsjednik”, napisao je Glavašević.

Nešto kasnije Glavašević je dodao i ovu: “Milanović povukao i vojne dužnosnike. Tako treba.”

‘Ego nema veze s ustaškim pozdravom’

Na Twitteru se oglasila i bivša premijerka Jadranka Kosor.

“Pripadnici HOS-a kažu da su bili pozvani u službeni protokol obilježavanje akcije Maslenica. Organizator svečanosti je županija, a župan veli da ničiji ego ne bi trebao biti iznad tog događaja. Ali ego nema veze s ustaškim pozdravom”, napisala je Jadranka Kosor.

I iz SDP-a su reagirali objavom na Twitteru.

“SDP danas nije sudjelovao u službenom obilježavanju VRO Maslenica 93 zbog sramotnog ponašanja i poruka koje potiču na mržnju. Nevjerojatno je da HDZ i dalje misli da se može jedno govoriti u Bruxellesu, a drugo raditi u Hrvatskoj. Svim poginulim braniteljima vječna slava i hvala!”, napisali su.

Povratak na Net.hr