Reagiralo ministarstvo: Oboljeloj Zrinki omogućit će se naknada

31-godišnja Zrinka boluje od karcinoma dojke, ali ne može ostvariti pravo na sanitetski prijevoz do Požege, zbog propisa HZZO-a o minimalnoj udaljenosti koja mora postojati od kuće do bolnice.

25.4.2013.
14:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Zbog toga je Zrinka Bubić iz Donjih Bogićevaca pokraj Nove Gradiške medijima uputila otvoreno pismo u kojem se javno obraća ministru zdravlja Rajku Ostojiću.

Na njezino pismo reagiralo je Ministarstvo zdravlja te njihovo priopćenje prenosimo u cjelosti:

''Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, koji posebnim Pravilnikom propisuje uvjete i način ostvarivanja prava na naknadu troškova prijevoza od mjesta prebivališta do mjesta liječenja, dosad se nije susreo sa situacijom poput ove gđe Zrinke Bubić, iz Donjih Bogićevaca pokraj Nove Gradiške, koja se pismom obratila ministru zdravlja.

Naime, Zakonom o obveznom zdravstvenom osiguranju, članak 49., propisano je da pravo na naknadu putnih troškova imaju osiguranici čija je udaljenost od mjesta stanovanja do mjesta liječenja duža od 50 kilometara, a u slučaju Zrinke Bubić, udaljenost do Nove Gradiške, gdje se liječi, iznosi točno 50 kilometara.

Izmjenit će se zakon kako bi se pružila naknada

S obzirom na velike poteškoće na koje nailaze oboljeli od malignih bolesti, a među njima i gđa Bubić, izmjenama zakona, čija je izrada u tijeku, omogućit ćemo da se pravo na naknadu troškova prijevoza bez obzira na udaljenost proširi i na osobe koje se liječe od malignih bolesti.

Naime, prema važećem zakonu, to pravo sada imaju djeca do 18 godina, osobe kojima je priznata profesionalna bolest, darivatelji organa, osobe upućene na liječenje u inozemstvo te osobe kojima se hemodijaliza provodi kao liječenje od kronične bolesti bubrega.

Zrinka Bubić žalila se na prvostupanjsko rješenje HZZO-a 16. travnja 2013., a zakonski rok za rješavanje njezine žalbe je 8. lipnja'', stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali