'REAGIRALI SMO DA SPRIJEČIMO KATASTROFU'; Šef SDP-a nakon raspuštanja ogranaka u Zagrebu i Vukovaru: / 'Pokušat ćemo riješiti podjele'

'Ne znam kako bih mogao govoriti protiv korupcije ako ih imam kod kolegica i kolega. Ako se zalažemo da nešto bude bolje u Hrvatskoj, moramo početi od sebe'

29.1.2021.
10:46

Nakon što je Predsjedništvo SDP-a u četvrtak odlučilo u raspuštanju stranačke organizacije u Vukovaru kao i zagrebačke organizacije SDP-a, predsjednik stranke Peđa Grbin istaknuo je da se ne radi o kadroviranju već se radi o funkcioniranju cijele organizacije.

"U slučaju kolege Željka Sabe imamo situaciju da se protiv njega vodi kazneni postupak zbog dvaju kaznenih djela. Imamo osobu koja je osuđena, unatoč rehabilitaciji, i protiv koje se vodi kazneni postupak. U SDP-u imamo nultu stopu tolerancije na kriminal i ne možemo to prihvatiti. Želimo čisti izaći pred građane i građanke", rekao je Grbin. Dodao je kako su Sabine poruke nekoliko zadnjih dana neprihvatljive te dodao kako "SDP nije mafijaška organizacija, u SDP-u ne vlada zakon šutnje, u SDP-u nema omerte", osvrnuvši se na trenutnu aferu koja se događa u HDZ-u u slučaju Žarka Tušeka. "Ako HDZ u slučaju g. Tušeka želi inzistirati na zakonu šutnje, spriječiti da se o njihovim nezakonitim ponašanjima ne govori, SDP takvu politiku neće voditi. Ako vidimo da nešto ne funkcionira, reagirat ćemo", poručio je Grbin u Novom danu N1 televizije.

Grbin je otvoreno rekao kako zagrebačka organizacija nije funkcionirala te kako "nije bila dovoljno aktivna u pripremama za lokalne izbore i još ima onih koji gledaju prema g. Bandiću. Raspustili smo tri mjesne organizacije, jedna je bila u Sesvetama. Jedan je SDP-ovac mogao pomoći da Bandić ne dobije presudan glas. Možda smo zakasnili, ali ja sam predsjednik SDP-a tek četiri mjeseca i suočio sam se s brojnim problemima", naglasio je.

O neslaganju gradskih odbora s vrhom stranke u Zagrebu i Vukovaru Grbin je rekao kako je razlika između ta dva slučaja velika te da ne želi da netko Gordana Marasa stavlja u razinu sa Željkom Sabom. "U slučaju zagrebačke organizacije imamo nefunkcioniranje, sukob… Reagirali smo da spriječimo izbornu katastrofu. Nisam izabran da budem statist nego da reagiram kad je potrebno. To sam jučer napravio. Predsjedništvo je donijelo odluku, uskoro će biti sjednica Glavnog odbora i oni će odlučiti dalje".

Izbori u Zagrebu: 'Želimo izaći čista obraza i bez repova'

Na komunikacijske probleme u stranci ukazao je Maras, a Grbin je rekao kako problem nije u Marasu, već u nefunkcioniranju gradske organizacije koje, prema Grbinovim riječima, nije počelo jučer. "Epilog tog nefunkcioniranja vidjeli smo na parlamentarnim izborima gdje je SDP prestao biti prva stranka u Zagrebu. Nismo htjeli dopustiti da se takav scenarij ponovi na lokalnim izborima. Želimo izaći s najjačim ljudima, čista obraza i bez repova, želimo građanima ponuditi jasnu alternativu korupciji i organiziranom kriminalu. Umjesto da za milijune gradimo žičaru, građani vape za mostovima preko Save. Time se ni Zagreb na čelu s Milanom Bandićem niti gradska organizacija SDP-a nisu bavile. To želimo staviti u fokus", rekao je Grbin.

Vodstvo Zagrebom, prema Grbinu, mora biti kandidat lišen bilo kakvih afera i čistog obraza. "Zagreb je ogroman sustav, glavni grad, zapošljava tisuće i tisuće ljudi, brine se o prometu, o javnim površinama, ali i o obrazovanju i zdravstvu. Treba nam osoba s upravljačkim iskustvom, osoba koja poznaje sustave upravljanja i prijetnje birokracije i koja ima neka iskustva iz privatnog sektora. Netko tko već drugi dan nakon lokalnih izbora može doći u gradsku upravu i rješavati nagomilane probleme", pojasnio je.

Grbin je komentirao kako je Josip Klisović "svakako jedna od osoba s tim osobinama, ali ne i jedina" te dodao kako će razgovarati i vidjeti.

Također, raspuštanje ogranaka SDP-a ne označava podjele unutar stranke, jer one, prema Grbinu, već postoje. "Da kažem da podjela u SDP-u nema, lagao bih, a lagati neću. Zadaća nam je idućih mjeseci premostiti te podjele. Ne, ovo neće stvoriti podjele, one postoje, pokušat ćemo ih riješiti", poručio je.

Odluku o Željku Sabi pojasnio je rekavši da se tu radi o kaznenom djelu političke korupcije za koji je nastupila rehabilitacija. "No, politička odgovornost je šira. Protiv njega se vodi drugi postupak. Ne vidim kako netko s takvim repovima može biti kandidat SDP-a. Ne znam kako bih mogao govoriti protiv korupcije ako ih imam kod kolegica i kolega. Ako se zalažemo da nešto bude bolje u Hrvatskoj, moramo početi od sebe. Ne mogu prihvatiti da poput HDZ-a SDP bude organizacija u kojem će vladati mafijaški zakoni šutnje i u kojem će se braniti kolege samo zbog stranačke iskaznice", poručio je za kraj predsjednik SDP-a.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali