SVI DOSAD ZARAŽENI SU DOBRO

RAVNATELJ ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVSTVO: ‘Čak i ako netko u Hrvatskoj umre od koronavirusa, nema razloga za paniku…’

Krunoslav Capak kaže da je nemoguće prognozirati vrhunac epidemije i da je to više osjećaj epidemiologa, ali kaže da će sljedeća dva do tri tjedna biti kritično

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za N1 se osvrnuo na dva slučaja u kojem su prvi pacijenti zaraženi koronavirusom ozdravili, te je objasnio i koje daljnje mjere pripremaju u borbi protiv epidemije.

“Konačno smo dočekali da su pacijenti imali dva negativna testa u 48 sati. Iz mjere opreza, kako je to nova bolest i virus, rekli smo im da ostanu kod kuće još 14 dana kako ne bi nekoga možda zarazili. Mislimo da ne mogu zaraziti, ali zbog mjera predostrožnosti smo im rekli da ostanu u kući još 14 dana”, rekao je ravnatelj HZJZ-a u razgovoru za N1.

Napomenuo je da sada jačaju zdravstveni sustav i pripremaju ga ako bude bilo puno oboljelih i teških slučajeva.

U HRVATSKOJ 38 ZARAŽENIH: Markotić upozorila na velik problem, na granici poseban režim; ‘vrhunac epidemije možda za 2-3 tjedna’

DRASTIČNE MJERE U ISTRI: Od sutra trgovine prehrane mogu raditi samo do 18 sati, a zatvaraju se svi kafići, restorani…

Kontejneri kod zarazne bolnice za trijažu i pregled pacijenata

“Mi ćemo sada u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, Domovima zdravlja, osigurati punktove na kojima će se pregledavati pacijenti koji imaju simptome ili misle da imaju koronavirus. Jačamo i sustav u Infektivnoj klinici, tamo će biti postavljeni kontejneri koji će služiti za trijažu i pregled pacijenata. Radimo i na tome da osnujemo dodatne kapacitete intenzivne njege”, rekao je Capak.

Pojašnjava da se s povećanjem broja slučajeva povećava i broj testiranja pa se uzorci osim Infektivne klinike testiraju i u Zavodu za javno zdravstvo grada Zagreba i HZJZ.

Sljedeća dva do tri tjedna bit će kritično

Kada je riječ o samoizolaciji kaže kako smatraju da je dovoljna mjera da osoba bude u posebnoj prostoriji i nema previše kontakta s ukućanima, a kontaktom se smatra kontakt manji od jednog metra više od 15 minuta, a ostali se ukućani mogu slobodno kretati. Kaže da je nemoguće prognozirati vrhunac epidemije i da je to više osjećaj epidemiologa, ali kaže da će sljedeća dva do tri tjedna biti kritično.

‘VEĆ IMAMO PRVE OSOBE KOJE ĆE DOBITI KAZNU U VISINI OD 8.000 KUNA’: MUP ima u evidenciji sve one koji se nalaze u samoizolaciji

Čak i ako se dogodi smrtni slučaj, nema razloga za paniku

Do sada zaraženi su oni koji su putovali pa se vratili u Hrvatsku s koronavirusom, a pozitivno je što su zaraženi mlađi i dobrog zdravstvenog stanja i nije zabilježena bolest kod starijih ili kroničnih bolesnika koji spadaju pod rizične skupine.

Čak i ako se dogodi smrtni slučaj, Capak kaže da nema razloga za paniku, javlja N1.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr