BILI SU GORE, ALI...

RAVNATELJ HITNE POMOĆI: ‘Naš tim stigao je na Markov trg za manje od 10 minuta’; Objasnio je zašto ih građani nisu vidjeli

‘Ekipi Hitne pomoći trebalo je, s obzirom na to da je u 8.15 najveća gužva u prometu u Zagrebu, manje od 10 minuta. Oni su došli na Markov trg, ali su postupili sukladno uputama policijskih službenika i bili su sklonjen iza Markove crkve’, kazao je ravnatelj Nastavnog zavoda za hitnu pomoć Žarko Rašić

Govoreći o jučerašnjoj pucnjavi i ranjavanju policajca na Markovom trgu u Zagrebu, Žarko Rašić, ravnatelj Nastavnog zavoda za hitnu medicinu, kazao je da je poziv primljen u 8.12 sati te da je istog trenutka iz sjedišta Hitne pomoći u Heinzelovoj na mjesto događaja poslan tim T1, koji se sastoji od liječnika, medicinskog tehničara i vozača.

“Trebalo im je, s obzirom na to da je u 8.15 najveća gužva u prometu u Zagrebu, manje od 10 minuta. Oni su došli na Markov trg, ali su postupili sukladno uputama policijskih službenika i bili su sklonjen iza Markove crkve tako da ih prolaznici i ostali građani nisu niti vidjeli”, kazao je Rašić za televiziju N1.

ŠEF HITNE OPISAO INTERVENCIJU: ‘Bili smo na Markovom trgu za manje od 10 minuta, ali transport je već bio obavljen’

‘Život policajca nije bio ugrožen’

“Vjerojatno je bila procjena da ozlijeđeni policajac nije vitalno ugrožen. Blizina zdravstvene ustanove, u ovom slučaju Vinogradske bolnice bila je takva da nije bio ugrožen život policajca”, dodao je.

Na pitanje kako to da je vozilo sanitetskog prijevoza obavljalo prijevoz hitne medicinske pomoći, Rašić je kazao da sanitetsko vozilo istodobno može biti i vozilo Hitne pomoći s uključenim zvučnim i svjetlosnim signalima.

“Lokacija je centra u Heinzelovoj, međutim Zagreb je veliki grad i postoji prometna zagušenost. Zato postoje podstanice Hitne pomoći i one su smještene na različitim dijelovima grada”, kazao je Rašić pojasnivši da se, prema raspoloživosti timova, na poziv šalje onaj koji je najbliži.

U vrijeme poziva s Markovog trga, gdje se dogodila pucnjava, oba tima iz Đorđićeve bila su na intervenciji, dodao je.

PREVEZAO RANJENOG POLICAJCA, A NA MARKOVOM TRGU BIO SASVIM SLUČAJNO: ‘Govorio je da je izgubio puno krvi…’

Više od tisuću poziva građana dnevno

“Ukupno, u gradu Zagrebu ima preko 200 hitnih intervencija dnevno. Kad dodamo sanitetski prijevoz, to je oko 400 intervencija dnevno. Veliki problem za Hitnu u Zagrebu predstavlja veliki broj poziva građana”, objasnio je.

Nastavni zavod, rekao je, dnevno prima više od tisuću poziva u kojima građani često traže samo savjete. Od početka epidemije Covida-19 imali su gotovo pet tisuća intervencija sa zaraženima ili osobama za koje se sumnjalo da su zaražene,a  samo na zaštitnu opremu potrošili su tri milijuna kuna.

“Mislim da bi Zagrebu trebala još najmanje dva tima Hitne medicinske pomoći”, poručio je Rašić dodavši da je u nekim europskim metropolama prosječno vrijeme dolaska hitne pomoći na intervencije više od 10 minuta, a u Zagrebu 7,2 minute na intervenciju prvog stupnja.

DO BOLNICE ZA DVIJE MINUTE: Vozač saniteta koji je pomogao ranjenom policajcu: ‘Izgledalo je sve kaotično, ljudi nisu bili svjesni što se događa’

Povratak na Net.hr