BORBA S VIRUSOM

RAVNATELJ DUBRAVE: Preminuo je mladić (23), imao je umjerenu pretilost i hipertenziju; Otkrio i kakvo je trenutno stanje u covid bolnici

Ipak, iako je brojčano situacija lakša od zime, uočava se druga zabrinjavajuća razlika

Ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice dr. Mario Zovak, pod čijom je ingerencijom stacionar Arena, potvrdio je Indexu da im je “prioritet povećavanje kapaciteta u Dubravi jer je tamo teška situacija”. Glavna sestra KBC-a Sestre milosrdnice, Biserka Režek, rekla je da su Dubravi poslali 40 svojih zdravstvenih djelatnika.

Ravnatelj KB-a Dubrava Ivica Lukšić  za N1 je potvrdio je da im stiže pomoć iz ostalih bolnica. “Daleko smo od točke pucanja. I tijekom zime kapaciteti su bili puno veći nego sada. Pristižu nam u pomoć i iz drugih zagrebačkih bolnica… Aktivno se borimo, nije jednostavno, teško je, ali se trudimo. Druge bolnice preuzele su naše bolesnike koji nisu covid i hitnu. Trpimo svi na svoj način”, rekao je. Pomoć kolega iz drugih zagrebačkih bolnica je, pojasnio je, razrađena strategija Ministarstva zdravstva.

Za tjedan dana 100 više hospitaliziranih

Trenutačno u Dubravi imaju više od 320 hospitaliziranih, a 55 osoba je na respiratoru. “Proteklih desetak dana ima stotinu više hospitaliziranih nego što je bio prije tjedan dana”, dodao je. Arena im u ovom trenutku nije potrebna.

Ipak, iako je brojčano situacija lakša od zime, uočava se druga zabrinjavajuća  razlika.

Dinamika bolesti se promijenila pa sada imaju sve više mlađih bolesnika, što ove zime, kaže, nije bio slučaj. Kod mlađih pacijenata se, dodaje, kliničko stanje brže pogorša, ali u velikoj većini i poboljša. “Kliničke slike su sada teže, brže je pogoršanje nego što je bilo ove zime. Stariji su procijepljeni, a s druge strane, riječ je o novom soju koji se brže širi pa su u populaciji koja je dinamičnija i uvjeti za širenje povoljniji”, kazao je dr. Lukšić.

Za mladića koji je ovaj vikend  preminuo u bolnici kaže da je došao s teškom pneumonijom, bez većih komorbiditeta. “Imao je umjerenu pretilost i hipertenziju, ali covid je ozbiljna bolest. Vidimo to kroz post-covid. Covid je bolest koja ima utjecaj na više sustava i ostavlja posljedice”, upozorava. Radilo se o mladiću koji je imao 23 godine.

U ZAGREBU PREMINUO I 23-GODIŠNJI COVID-POZITIVAN MLADIĆ: Liječio se u KB Dubrava, nije poznato je li imao komorbiditete

Povratak na Net.hr