'ZAŠTO BIH BIO ODGOVORAN?'

RAVNATELJ DOMA U KOJEM JE LANI UMRLO 18 LJUDI: ‘Stavili ste mi metu na čelo. Želite mi prišiti krivnju. Meni, domu, radnicima…’

Ravnatelj splitskog Doma umirovljenika u Vukovarskoj ulici, Ivan Škaričić godinu dana nakon smrti 18 korisnika zbog zaraze koronavirusom smatra da mu netko želi prišiti njihovu smrt

Početkom travnja navršeno je godinu dana od noćne evakuacije Doma za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici u Splitu. Cijela zemlja je bila zatvorena, a svaki naš građanin je znao koliko imamo zaraženih i preminulih. Tada je koronavirus ušao u populaciju najranjivijih. Od posljedica zaraze preminulo je 18 korisnika Doma.

Taj je slučaj ubrzo poprimio šire razmjere, pa se doznalo kako epidemiolozi nisu reagirali na vrijeme te da je ravnatelj zapravo Ivan Škaričić, diplomirani arheolog, HDZ-ov operativac i bivši dugogodišnji gradonačelnik Omiša kojeg je Ante Sanader kao tadašnji splitsko-dalmatinski župan smjestio na tu poziciju. On je tada medijima poručio da je “malo eskaliralo” te isključio mobitel na godinu dana.

U međuvremenu su inspekcije dvaju ministarstava provele svoje istrage kojima nisu pronašli nikakve nepravilnosti, iako su se njima punili stupci novinskih članaka. Istragu je pokrenulo, ali ne i dovršilo Državno odvjetništvo. A Škaričić je o svemu dao intervju za Večernji list.

Proša je godina dana… ‘Pa što?’

Gospodine Škaričić, prošlo je godinu dana od tragedije u domu na čijem čelu vi stojite.

Pa što?

Osjećate li se odgovornim za smrt 18 štićenika?

Zašto bih ja bio odgovoran? Pa je li vidite što se sve u svijetu događa? U Hrvatskoj imamo 7000 mrtvih od pandemije, a vi mene pitate jesam li kriv za smrt nekoliko staraca.

Osjećate li se odgovornim ili ne?

Zovite DORH i policiju. Oni rade te izvide još uvijek. Neću ja pričati o tome.

Meta na čelu

Zašto pokušavate opravdati svoje neupitne propuste sa žrtvama koronavirusa u Hrvatskoj?

Ništa ja ne pokušavam. Pogledajte malo što se u svijetu događa. U koliko je samo staračkih domova ušao virus? Vi sad mene zovete nakon godinu dana i želite me okriviti za nečiju smrt. Vi, baš vi gospodine, stavili ste meni metu na čelo. Pucaju na mene sa svih strana.

Tko puca na vas i kojim oružjem? 

Ne puca nitko iz oružja, šalim se. Vi svi koji ste pisali o tom slučaju pokušali ste plasirati ideju da sam ja kao član HDZ-a direktno ubio te ljude. Pa nije ih ubio HDZ nego virus.

Mi vam nismo stavili metu na čelo nego smo objavili seriju istraživačkih tekstova u kojima smo iznijeli relevantne dokumente iz kojih proizlazi da dom kojim vi rukovodite najmanje pet godina krši zakon. Je li se nešto u međuvremenu promijenilo?

Pa vi stvarno niste pri sebi. Kako možete miješati 2015. godinu i virus? Kakve to ima veze s ičim?

‘Želi te mi prišiti krivnju’

Mislite da protupravno natrpane sobe nisu bile uzrok bržeg širenja virusa?

Neću uopće više s vama pričati. Želite mi prišiti krivnju. Meni, domu, radnicima…

Ako vaša ustanova nije učinila propuste tko onda jest? Zašto DORH provodi istragu?

Ne znam ja tko je kriv.

Jesu li krivi NZJZ i Željka Karin koji na vrijeme kao epidemiolozi nisu izašli na teren?

Pitajte njih. Ne želim više pričati o tome. Pišite što hoćete. Preporučio bih vam samo da se pogledate u ogledalo prije objave članka.

 

Povratak na Net.hr