banner

RAVNATELJ BOLNICE REAGIRAO NA TVRDNJE HUBOLA O PUCANJU SUSTAVA: ‘Situacija u cijeloj zemlji, pa i našoj bolnici, vrlo je ozbiljna, ali situacija je pod kontrolom’

‘Zahvaljujući ustrojenom sustavu koji na izazove odgovara iz sata u sat situaciju držimo pod kontrolom. No svaki zdravstveni sustav, pa i oni u najrazvijenijim zemljama, ima svoja ograničenja. Stoga apeliramo na sve građane da se drže propisanih mjera’ ističe ravnatelj

Nakon što je predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL) Ivana Šmit ovih dana izjavila da se zdravstveni sustav slomio te da su donesene mjere “kamilica”, ubrzo joj je odgovorio ministar zdravstva Vili Beroš prozvavši je za politikantstvo. HUBOL je oštro reagirao priopćenjem naslovljenim Imperija uzvraća udarac, a predsjednica HUBOL-a dr. Ivana Šmit za RTL je još jednom objasnila apele liječnika. U njemu je opisala, kako kaže „pakao koji proživljavaju u bolnici“ te kako su respiratori odavno zauzeti.

OČAJAN APEL DR. ŠMIT: ‘Ljude s teškom upalom pluća smještamo u šatore. Balansiramo s jednim respiratorom…’

Na njeno gostovanje, reagirao je ravnatelj  Opće bolnice dr. Ivan Pedišić Sisak, Tomislav Dujmenović.

‘Situacija je ozbiljna, ali sustav je pod kontrolom’

Njegovu reaciju prenosimo u cijelosti.

“U svezi s prilogom objavljenim u emisiji RTL Danas i na portalu http://www.rtl.hr 29. studenoga vezanim uz stanje u zdravstvenom sustavu i Općoj bolnici dr. Ivo Pedišić u Sisku tražimo objavu sljedećeg: Cijeneći trud i iskazujući razumijevanje za način na koji mediji prate i pišu o  zdravstvenom sustavu tijekom aktualne epidemije, u interesu javnosti, a prije svega građana kojima je potrebno bolničko liječenje, odbacujemo tvrdnje o „kolapsu zdravstvenoga sustava” koji je u vašoj emisiji iznijela predsjednica HUBOL-a dr. Ivana Šmit, pri čemu se osvmula i na stanje u našoj bolnici.

lako je situacija u cijeloj zemlji, pa i našoj bolnici, vrlo ozbiljna, sustav je pod kontrolom zahvaljujući organiziranoj komunikaciji i koordinaciji izmedu Ministarstva zdravstva i svih dionika zdravstvenog sustava, kao i stožera civilne zaštite te velikom zalaganju medicinskog i nemedicinskog osoblja. U našoj bolnici cijelo vrijeme epidemije imali smo potporu Ministarstva zdravstva.

‘U slučaju hitnosti u roku od sat vremena dostupno je rješenje’

Od početka epidemije od Ministarstva zdravstva dobili  smo 4 respiratora i 5 „high flow“, trenutno raspolažemo s 16 respiratora, od kojih je 12 namijenjeno za covid-bolesnike, a 4 za ostala teška stanja za koja je neophodan respirator. Uvijek jedan respirator imamo u pričuvi. U slučaju hitnosti u izravnoj smo komunikaciji s ministrom zdravstva i njegovim pomoćnicima i u roku od sat vremena dostupno je rješenje, bilo u vidu dodatnog respiratora, bilo u vidu smještaja bolesnika u covid centar o u zagrebačkoj Dubravi, čime uvijek stvaramo rezervu.

Ističemo da je u okviru naše bolnice trenutno u funkciji Odjel za infektologiju i tri Covid jedinice za liječenje pozitivnih bolesnika s ukupno 81 posteljom. U Jedinici intenzivnog liječenja koja je prenamijenjena za intenzivno liječenje najtežih covid pacijenata raspoloživo je 11 postelja sa respiratorima i potrebnom opremom. Također, u pripravnosti su još dva respiratora na odjelu za Urologiju. Postavljamo i dodatne kapacitete u izdvojenom objektu bolnice u Petrinji, čime će se otvoriti još 21 slobodna mjesta za covid-bolesnike. Koristimo PCR brzi test kod hitnih stanja, gdje već u roku od jednog sata imamo rezultat na covid, a zahvaljujuci velikoj potpori Sisačko- moslavačke županije raspolažemo i sa specijalnim robotom za dezinfekciju koji pouzdano dezinficira sobe s covid pozitivnim bolesnicima. Zahvaljujući robotu, soba je već za 15 minuta spremna za novog bolesnika.

‘Svaki zdravstveni sustav, pa i oni u najrazvijenijim zemljama, ima svoja ograničenja’

Ističemo da uza sve izazove koje nam je donijela ova epidemija, uspješno privodimo kraju gradnju središnjeg paviljona bolnice s objedinjenim hitnim prijemom i dnevnom bolnicom čime će prostor bolnice biti povećan za 9000 m2 neto prostora opremljenog najsuvremenijom opremom. Na taj će način kvaliteta zdravstvenih usluga u našoj županiji za dugo razdoblje biti dodatno povećana.

Još jednom zahvaljujemo svom medicinskom i nemedicinskom osoblju naše, ali i drugih bolnica na velikom zalaganju tijekom borbe s ovom epidemijom, čime su spašeni brojni ljudski životi. Zahvaljujući ustrojenom sustavu koji na izazove odgovara iz sata u sat situaciju držimo pod kontrolom. No svaki zdravstveni sustav, pa i oni u najrazvijenijim zemljama, ima svoja ograničenja. Stoga apeliramo na sve građane da se drže propisanih mjera kako bismo sačuvali što više života”, stoji u reakciji koju potpisuje ravnatelj Opće bolnice dr. Ivan Pedišić Sisak, Tomislav Dujmenović.

 

 

 

Povratak na Net.hr