Ratzingerovo 'Doviđenja i hvala na suradnji'

Zabezeknute kardinale papa jedino nije pitao "Što me tako gledate?".

16.2.2013.
1:15

Gotovo šest stoljeća posao pape doživljavao se kao doživotna gaža. Mada je to prilično besperspektivan posao, barem što se mogućnosti napredovanja tiče, gotovo 600 godina nikome nije palo na pamet da položaj napusti, sve dok ih ne bi iznijeli s njega s nogama naprijed. A onda je Joseph Ratzinger odlučio izvesti arti-201302110629006. Dapače, odlučio je izvesti "sanadera". Jedino nije pitao zabezeknute kardinale: "Što me tako gledate?"

Ajkule

A gledao ga je, i više nego zabezeknuto, cijeli svijet. I odmah su naravno krenule sve moguće teorije urote o tome zašto je papa odlučio svoj veliki šešir objesiti o klin. Svatko tko je barem pročitao ili pogledao "Da Vincijev kod" ima svoju teoriju. Mada je najvjerojatnija istina upravo ono što je sam papa Ratzi rekao. Prestar je i preumoran da se zajebava s ajkulama oko sebe. A ne trebaju vam nikakve teorije urote da biste znali da ih je Vatikan prepun.

Loše ciljanje

I dok je ajkulama možda drago što je ovozemaljski šef dao ostavku, onaj Šef gore čini se da nije zadovoljan, barem ako tako odlučite tumačiti grom koji je opalio u baziliku Svetog Petra baš na dan kad je papa objavio da odlazi, a onda i meteorite koji su popadali, valjda zbog lošeg ciljanja, po Uralu, da bi netom poslije njih i rekordno blizu Zemlji proletio asteroid. Samo, jesu li to bile poruke uskoro bivšem papi ili njegovu nasljedniku, odnosno onima koji ga trebaju izabrati? Komu god, bile su presuptilne. Svijet priželjkuje da vatikanske ajkule izaberu jednog arti-201302111406006. Jednog katoličkog Obamu, po volji javnog mnijenja na Zapadu. Je, je, nadajte se.

Ludilo desno, ludilo lijevo

Kakvog god papu da izaberu, nama, građanima Hrvatske to neće pomoći. Desno ludilo došlo je do toga da je uzroke papine ostavke pronašlo u hrvatskom zdravstvenom odgoju i navodnoj podršci Benedikta XVI. Međugorju. S druge strane, lijevo ili kakvo god već ludilo tako dobro, tako gordo zvuči kad poziva na obranu malih ljudi, na revoluciju protiv establišmenta, ali iza toga nema ideje. Da, specijal-201012070191004-Zoran Milanović je nesposoban i prokleto samodopadan i čitava vlada i njezin upravni aparat ne vrijedi ni pola aviona, a kamoli deset i kapitalizam je nepravedan i grozan i... i što onda? Društveno uređenje, kakvo god ono bilo, zamijenit ćemo... čime? Ove koji su na vlasti natjerat ćemo da odu i zamijeniti ih... kime? Postoji razlog zašto su neke revolucije uspjele. Robespierre, Lenjin, Che, Castro, Tito... oni su imali ideje, ideologiju, imali su plan, kakav god bio. I još nešto. Nisu bili anonimni.

Nevjerojatno, ali tu gdje jesmo najtrezvenije zvuči specijal-201012070191004-Slavko Linić. Bit će nam grozno i bit ćemo bijedni i onda... ne, onda nam neće biti bolje, ali prestat će nam biti još gore.

Možda, ako budemo imali sreće. I to je to. To je sve što imamo.

I to je strašno.

Možda će te zanimati

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali