DIOLOMIRAO NA KBF-U

RATNI ZLOČINAC DARIO KORDIĆ POSTAO MAGISTAR TEOLOGIJE: Osuđenik za pokolj u Ahmićima sada može raditi kao vjeroučitelj

Kordić je na Haškom sudu bio osuđen na 25 godina zatvora zbog ratnih zločina nad Bošnjacima u središnjoj Bosni, tijekom bošnjačko-hrvatskog sukoba, konkretno pokolja u Ahmićima gdje su pripadnici HVO-a ubili 116 ljudi, među kojima i tromjesečnu bebu

Osuđeni ratni zločinac, 60-godišnji Dario Kordić obranio je diplomski rad na Katoličko-bogoslovnom fakultetu u Zagrebu te postao magistar teologije. Tu vijest jučer je objavila Udruga Hrvatska zvona iz Hercegovine na Facebooku.

“Čestitamo našem Dariju koji je danas obranio svoj diplomski rad i postao magistar teologije!”, piše u objavi na Facebooku uz fotografiju na kojoj nasmijani Kordić pozira ispred KBF-a s diplomskim radom u rukama.

‘KORDIĆ JE MORALNA VELIČINA’ Pročitajte sramotne izjave biskupa koji žele ‘Za dom spremni’ u vojsci

Odgovoran za pokolj 116 ljudi među kojima je bila i beba

Kordić je, podsjetimo, na Međunarodnom sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije u Den Haagu bio osuđen na 25 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih nad Bošnjacima u središnjoj Bosni, tijekom bošnjačko-hrvatskog sukoba. Prema presudi, bio je jedan od zapovjednika pokolja u Ahmićima, bošnjačkom selu u Srednjoj Bosni, koje su pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) napali rano ujutro 16. travnja 1993. godine te ondje pobili 116 ljudi. Među ubijenima bile su 32 žene i 11 maloljetnika. Najmlađa žrtva bila je tromjesečna beba, a najstarija 81-godišnja starica.

Kordić nije sudjelovao u likvidaciji, ali je optužen i osuđen po zapovjednoj odgovornosti. U to vrijeme bio je član predsjedništva Hrvatske Republike Herceg-Bosne, a potom je bio i predsjednik HDZ-a BiH. Nikada nije priznao krivicu niti javno izrazio kajanje zbog žrtava za koje je snosio političku odgovornost.

KORDIĆEVO PREDAVANJE PREKINULI STUDENTI: Dok je krvnik govorio kako mu je bilo teško u ratu i u Haagu, vikali su mu: ‘Ti si ratni zločinac’

Dario Kordić foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Košić mu ljubio ruku, don Stojić ga usporedio sa svetim Pavlom

Pravomoćna presuda izrečena mu je koncem veljače 2001. godine, a kaznu je služio u Grazu u Austriji. Na slobodu je pušten 6. lipnja 2014. godine, nakon što je odslužio dvije trećine kazne. U zagrebačkoj zračnoj luci potom ga je, kao junaka i mučenika, dočekalo dvjestotinjak pristaša, među kojima i mnoga lica s političke desnice, ali i sisački biskup Vlado Košić koji mu je tom prilikom poljubio ruku.

Narednih godina Kordić je često gostovao na tribinama i okruglim stolovima u organizaciji raznih desničarskih udruga kad je hodio po župama diljem Hrvatske govoreći o svome navodnom mučeništvu i predstavljajući svoju knjigu “Da se ne zaboravi”. Lani je, primjerice, u crkvi sv. Leopolda u župi Njivice u Šibeniku okupljenim vjernicima govorio o tome kako je čameći u zatvoru shvatio da Bog ima poseban plan za njega.

DON STOJIĆ ORGANIZIRA PREDAVANJE ZA STUDENTE: Ratni zločinac Dario Kordić govorit će o ‘trenucima najveće patnje’

Može biti vjeroučitelj, a navodno se želi zarediti za đakona

Da u dijelu crkvenih krugova figurira kao svojevrsni karizmatik kazuje i detalj s jedne tribine “Bog iza rešetaka” koju je u Zagrebu organizirao kontroverzni studentski kapelan don Damir Stojić. Stojić je tada Kordića usporedio sa svetim Pavlom.

Prošle godine javnost je imala priliku doznati da Kordić studira teologiju, a nakon što je jučer diplomirao i stekao titulu magistra teologije, mogao bi početi raditi i kao vjeroučitelj u školi. No, kako je lani u tekstu u Expressu napisao građanski aktivist i bivši svećenik, franjevac Dalibor Dado Milas, Kordić se navodno “potajno nada ređenju za đakona Rimokatoličke crkve”.

Kordiću ovo nije prva diploma. Davne 1983. diplomirao je politologiju na Fakultetu političkih znanosti u svom rodnom Sarajevu, a prije rata radio je kao novinar te u jednom poduzeću u Busovači.

HDZ -ov MINISTAR O KORDIĆEVOM PREDAVANJU: ‘On je svoju kaznu odslužio, nitko ga nema pravo prozivati’

Povratak na Net.hr