POVIJESNI RAZGOVOR

RATNI VETERANI KLEMM I MILOŠEVIĆ UŽIVO PRED TV-KAMERAMA: ‘Ne znam zašto sam uopće bio u ratu’

Hrvatski branitelj i srbijanski borac prvi put su uživo razgovarali pred kamerama Nove TV, povodom najavljene mogućnosti sastanka predstavnika hrvatskih branitelja i ratnih veterana iz Srbije.

Predsjednik Udruge Specijalne policije Republike Hrvatske Josip Klemm i presjednik Udruženja vojnih veterana Srbije Mile Milošević razgovarali su putem videozida uživo u Dnevniku Nove TV. Razgovor je tekao u pozitivnom tonu.

‘Svi se trebaju ispričati žrtvama’

Obojica su se složili da je bila potrebna hrabrost za takav razgovor nakon svih tragedija u ratu, te da je rat veliko zlo koje se više ne smije ponoviti. Klemm je istaknuo da se politika Slobodana Miloševića 90-ih vjerojatno i ne bi dogodila, da je tada u Srbiji bilo hrabrijih ljudi. Mile Milošević je rekao da iz današnje perspektive zapravo ne zna za što se tada borio, ali siguran je da se on ratom nije okoristio.

branitelji

‘Mislim da su se svi u ovom ratu okoristili s nama koji smo se borili za ovu državu.’

‘Svi se trebaju ispričati svim žrtvama’, odgovorio je na pitanje je li on spreman to učiniti, te dodao da je cilj veterana sada taj da rata više nikad ne bude.

Na pitanje o tome kakve su reakcije na ovaj razgovor u Srbiji, Mile Milošević je odgovorio da je i ranije pokušavao stupiti u kontakt s Klemmom te da za to ima podršku svih veterana, pa čak i vlade u Srbiji. Kako političari nisu uspjeli ostvariti pomirenje između Hrvatske i Srbije, Milošević je uvjeren da će ratni veterani obaviti taj posao, i to s puno boljim rezultatima.

Josip klemm i Mile Milošević uživo razgovaraju u Dnevniku Nove TV
Josip klemm i Mile Milošević uživo razgovaraju u Dnevniku Nove TVFoto: Screenshot Dnevnik Nove TV

Pronaći nestale

Kada je riječ o konkretnim temama o kojima žele razgovarati kada konačno sjednu za stol, Josip Klemm kaže da je najbitnije doći do nacrta minskih polja i lokacija gdje se nalaze nestali branitelji i civili.

‘Potaknut ćemo državne institucije, predsjednicu RH i vladu koja će biti sastavljena za nekoliko dana, da krenu u jedan dijalog sa susjedima’, rekao je Klemm.

Potragu za nestalima treba prepustiti komisijama koje su za to zadužene, no njihov rad treba dodatno potaknuti, slažu se i klemm i Milošević.

‘Obitelji nestalih hrvatskih branitelja nemaju vremena. Obitelji nemaju gdje zapaliti svijeću. Sustav mora stajati iza te potrage za nestalima’, nadovezao se i Klemm.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr