FALI NOVCA

RAT U VLADI: Krstičević u žestokom sukobu s Marićem zbog proračuna za vojsku

Ministar Damir Krstičević već dva tjedna bije žestoku bitku s ministrom Marićem oko vojnog proračuna koji je nedovoljan za modernizaciju vojske, ali i potporu NATO saveza kakvu je najavio Trump.

Ministar obrane Damir Krstičević već dva tjedna “ratuje” na frontu daleko od očiju javnosti. Bitku bije za proračun Ministarstva obrane za 2017. koji je njegov kolega Zdravko Marić nije zamislio jednako kao i on. Marić je tako Krtičeviću predložio proračun u visini 4 milijarde i 65 milijuna kuna, što jest 40-tak milijuna kuna više od planiranog proračuna za 2016., no uzme li se u obzir rast BDP-a, taj iznos je realno čak manji od rekordno niskog proračuna iz 2016. i pao bi na 1,14 posto BDP-a, piše Večernji list.

Krstičević, pak, zna što to znači za zemlju koja kao čanica zaostaje za NATO-om, a posebice s obzirom da je novi šef Bijele kuće najavio kako će Sjedinjene Države razmisliti hoće li u slučaju napada braniti svoju članicu koja u obranu ulaže manje od dva posto BDP-a.  Da je situacija u NATO-u ozbiljna pokazuju i izjave šefa NATO-a Jensa Stoltenberga koji podsjeća da su europski saveznici, nakon 9. rujna, pohrlili u pomoć SAD-u, a oni više ne žele financirati 70 posto troškova NATO-a. SAD ima tri puta veći vojni proračun od ukupnog proračuna svih europskih članica NATO-a zajedno, uključujući i Norvešku i Tursku, pa očekuje da Europljani povećaju trošenje iznad sadašnjih 240 milijardi dolara godišnje. Pritisak Trumpa sigurno će stvari izmijeniti.

NOVA IMENOVANJA U VLADI: Plenković odabrao najbliže suradnike, Gotovina postao posebni savjetnik ministra obrane

Neophodne dodatne dvije milijarde kuna

Hrvatska s manje od 1,2 posto udjela u BDP-u nalazi se u skupini država koje troše ispod prosjeka, a tu nam društvo čine još Albanija, Njemačka, Danska, Nizozemska i Slovačka. No, ima i onih koji troše manje od nas pa tako Island izdvaja tek 0,26 posto BDP-a.

Za dosezanje 2 posto godišnje od BDP-a koliko traži Trump Hrvatska bi morala povećati vojni proračun za dvije milijarde dodatnih kuna. Ostane li , pak, vojni proračun na predloženom za 2017., to bi značilo da će se 90 posto vojnog budžeta trošiti na plaće i materijalne troškove, dok bi za modernizaciju ostalo tek niskih 10 posto.

Stručnjaci kažu da je potreban porast od 10 posto, dakle od 400 do 500 milijuna dodatnih kuna kako bi se započela dogradnja sustava zbog kojega je i angažiran Krstičević, kojemu, ostane li bez novca, neće pomoći ni posebno savjetovanje Ante Gotovine.

Povratak na Net.hr