RASTE BROJ ZARAŽENIH, ŠTO ĆE BITI SA ŠKOLOM? Ministar: / 'Alarm je kontinuirano upaljen. Imamo specifične epidemiološke situacije'

Odgovarajući na pitanje je li opcija online nastave za Zagreb na stolu, jer je u metropoli stalno na snazi problem sa zaraženima, Fuchs odgovara da je zaključeno da to nije opcija:

22.10.2020.
7:22
Play logo

Tijekom prvog vala pandemije koronavirusa sve su države zatvorile škole, dok sada nastava ide online tek u šest europskih država. Među državama gdje se nastava odvija "uživo" još uvijek je i Hrvatska, a što mi planiramo napraviti otkrio je za RTL Direkt ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Rekao je da ne postoji plan da sve škole u Lijepoj našoj prijeđu na online nastavu. Odgovarajući na pitanje je li opcija online nastave za Zagreb na stolu, jer je u metropoli stalno na snazi problem sa zaraženima, Fuchs odgovara da je danas zaključeno da to nije opcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi imamo specifične epidemiološke situacije, poput dvije gimnazije koje su u istom prostoru, jedna ide ujutro, druga popodne, zbog potresa naravno. U jednoj, točnije u MIOC-u prešli su na online nastavu zbog pozitivnih učenika i nastavnika, dok u popodnevnoj smjeni je Gornjogradska gimnazija bez ijednog pozitivnog slučaja. Kod nas je alarm kontinuirano upaljen, stalno smo u kontaktu sa stožerima, pratimo sve i cijelu situaciju, ali ići na neke te varijante 500 pozitivnih pa zatvaranje, to nema smisla", rekao je Fuchs za RTL Direkt.

Image
HOĆE LI U ZAGREBU ŠKOLARCI MORATI NA ONLINE NASTAVU? /

Odgovor je dala zamjenica ravnatelja u 'Štamparu'

Image
HOĆE LI U ZAGREBU ŠKOLARCI MORATI NA ONLINE NASTAVU? /

Odgovor je dala zamjenica ravnatelja u 'Štamparu'

'Cilj je da sva djeca idu u školu'

Upitan treba li to i dalje ostati na lokalnoj razini i da tamo gdje je problem se prijeđe na online nastavu, ministar smatra da je to pravilni pristup.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Srž čitavog pristupa je da je nastava licem u lice u principu nezamjenjiva i prelazak na online nastavu izazvao bi i psihološke, pedagoške, sociološke i gospodarske probleme. Ako sve zatvorite, što s malom djecom čiji roditelji rade i pitanje je bi li to imalo adekvatni učinak, jer morate imati na umu da primjerice učenici srednjih škola, ako je i nastava online će se družiti. Tako da to nije dobar način. Znači cilj je da sva djeca idu u školu, a kada se pojavi pozitivni slučaj onda se ide na izolaciju", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovarajući na pitanje je li istina kada Boris Jokić kaže da se ne radi ništa po pitanju prelaska na online nastavu, Fuchs odgovara da je "on pozitivni kritičar" i da se dobro poznaju. Podsjetio je da je Jokić govorio da ništa neće biti spremno ni za početak školske godine, a da je na kraju bilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Druge zemlje prelaze na model koji smo mi predložili'

"Sada imamo generalni porast pozitivnih i to je opći trend. Zadnjih je tjedana povećanje, ali mi što se tiče školske populacije nemamo ništa drugačiji trend nego je to opći trend. Učitelji rade dva tjedna unaprijed", rekao je.

Na pitanje jesu li tableti podijeljeni u školama, Fuchs odgovara da jesu i da se još jedan dio njih dijeli. Istaknuo je da se planira i određena nabava tableta. Upitan je li u komunikaciji s europskim kolegama, Fuchs ponosno za RTL Direkt odgovara:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

"To je ono što smo od početka govorili, bili smo pioniri, dosta zemalja prelazi na ovaj model koji smo mi predložili. Ponosni smo što nas neki sada slijede. Napravili smo dobar pristup koji sada drži vodu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo