BROJ OBOLJELIH OD GRIPE U STALNOM JE PORASTU: / Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio kad se očekuje vrhunac epidemije

3.1.2018.
14:03
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Od početka prosinca broj oboljelih od gripe u stalnom je porastu, broj službeno prijavljenih slučajeva tjedno raste za po nekoliko stotina, a vrhunac sezone gripe očekuje se za dva, tri tjedna, doznaje se u srijedu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).

660 oboljelih u posljednjem tjednu prosinca

Posljednjeg tjedna prosinca službeno je prijavljeno 660 oboljelih od gripe, iako je stvarni broj oboljelih uvijek veći, a za očekivati je da će na vrhuncu epidemije taj broj biti između 1000 i 2000 oboljelih tjedno, kaže voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a Bernard Kaić. Trenutačno kod oboljelih dominira gripa tipa B, i to soj koji nije sadržan u ovogodišnjem cjepivu, no Kaić naglašava kako to ne znači da cjepivo ne pruža zaštitu.

Još se možete cijepiti u ambulantama obiteljske medicine

Kod virusa A trenutačno prevladava podtip H3N2, koji je bio dominantan u populaciji prošle godine. Kaić kaže da su u zavodima za javno zdravstvo potrošene sve zalihe dodatno kupljenog cjepiva, a još ga se može naći u ambulantama obiteljske medicine. HZJZ je za ovu sezonu gripe nabavio oko 300.000 doza cjepiva, koje sadrži antigene za virus gripe tipa A, podtipova H1N1 i H3N2, te za virus tipa B.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali