RAT SE NASTAVLJA

RASTE BROJ NAPADA NA UBEROVE VOZAČE: ‘Mlate nas palicama i razbijaju nam aute, a na jednom stajalištu u Zagrebu je najgore…’

U protekla tri tjedna dogodilo se više od 40 napada na Uberove partnere-vozače, a time je ukupan broj napada na njih povećan za više od 70 posto. U posljednja tri tjedna zabilježena su čak četiri ozbiljna fizička obračuna tijekom kojih su i korisnici bili prisutni u vozilima.

Uber je u protekla tri tjedna zaprimio više od 40 prijava nasilja i agresije prema partnerima-vozačima. Radi se o povećanju napada od više od 70 posto na partnere-vozače u odnosu na zadnju polovicu prošle godine. Često se radi o verbalnom zlostavljanju, uništavanju imovine i prijetnjama prema njima od strane taksista diljem grada Zagreba, priopćili su iz Ubera.

Četiri ozbiljna fizička obračuna

Međutim, zabrinjavajuće je da su u samo tri tjedna zabilježena čak četiri ozbiljna fizička okršaja u kojima su vozači-partneri napadnuti hladnim oružjem poput teleskopskih palica, kamenja ili kovanica koji su uzrokovali tjelesne ozljede partnerima-vozačima i materijalnu štetu na njihovim vozilima. U sve četiri situacije korisnici su bili prisutni u vozilima, tako da su i oni bili zahvaćeni napadima.

“Uber strogo osuđuje bilo kakav oblik nasilja i iznimno brinemo o sigurnosti svojih partnera-vozača. Čim smo primijetili ovaj povećan broj fizičkih napada taksista na njih, morali smo angažirati uslugu zaštitarske službe. Pomoć im je dostupna 24 sata dnevno ako im prijeti opasnost za njihovu imovinu ili im je ugrožena sigurnost”, istaknuo je Davor Tremac, generalni menadžer Ubera za jugoistočnu Europu.

Najavljen prosvjed protiv Ubera

Prije nekoliko dana, nezadovoljni zagrebački taksisti najavili su prosvjed ako Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture ne zabrani rad Ubera, a ako prosvjed ne urodi plodom, najavili su, blokirat će Zagreb.

Ovakav su plan potvrdili i u Udruženju Radio Taxi Zagreb u kojem navode kako Uber posluje ilegalno. U prosvjed planiraju za dva tjedna zbog toga što čekaju u kojem će smjeru ići izmjene Zakona o prijevozu u cestovnom prometu na području reguliranja prijevoza putnika osobnim automobilima koji će se uskoro naći na dnevnom redu Hrvatskog sabora.

‘Prvo ćemo organizirati mirni prosvjed i nećemo njime maltretirati građane, a nakon toga, ako se ne zabrani rad Ubera, krećemo u blokadu zračne luke i Zagreba. U Francuskoj, primjerice, taksisti su se nažalost upravo tako izborili za svoja prava’, kazao je prije nekoliko dana potpredsjednik Udruženja Radio Taxi Zagreb Ivan Pilko.

Tužba HOK-a protiv Ubera

Početkom veljače Hrvatska obrtnička komora u ime hrvatskih taksi prijevoznika, članova HOK-a, podnijela je tužbu protiv Ubera Croatia d.o.o. zbog poticanja na nelegalni prijevoz putnika. Hrvatska obrtnička komora u tužbi zahtijeva da Trgovački sud zabrani “zavaravajuće i nedopušteno oglašavanje njihovih usluga”.

‘Uber Croatia d.o.o. oglašava nelegalni prijevoz putnika osobnim automobilom, što je zapravo autotaksi prijevoz, ali bez licencije i dozvole, čime potiče nelojalnu konkurenciju legalnim taksistima’, poručili su iz HOK-a.

Hot spot za napad

Problemi se najčešće događaju, tvrde iz Ubera, na križanju Tesline i Gajeve ulice. Tako je, primjerice, jedan partner-vozač napadnut palicom te je zadobio lakše tjelesne ozljede dok su ostali taksisti sve promatrali na obližnjem stajalištu uz verbalne prijetnje i deranje. Drugom su partneru-vozaču bacali kovanice po vozilu, a kad je izašao iz vozila krenulo je vrijeđanje, fizičko naguravanje te lupanje po automobilu. Postoji i nekoliko primjera gdje je partnerima-vozačima bilo onemogućeno kretanje, tako je recimo jedan od partnera-vozača bio okružen četirima vozilima taksista u Ulici grada Vukovara dok mu je korisnica bila u automobilu.

‘Uber strogo osuđuje nasilje i surađuje s policijom te istražuje sve okolnosti oko ovih događaja. Također, poziva sve partner-vozače i taksiste na smirivanje tenzija te izbjegavanje nasilja na ulicama koje na kraju ugrožavaju i sigurnost korisnika koji su nehotice upleteni u napade’, stoji u priopćenju.

Povratak na Net.hr