TRAŽI JAVNU RASPRAVU

RASPUDIĆU OVO NIKAKO NIJE JASNO: ‘Kako može neurokirurg Beroš biti kvalificiraniji od imunologa Sladoljeva?’

‘Ja želim na HTV-u vidjeti i doktora Sladoljeva. Kako može neurokirurg Beroš biti kvalificiraniji od imunologa Sladoljeva?’

Saborski zastupnik Mosta, Nino Raspudić, rekao je za N1 da se cijela priča oko koronavirusa i mjera namjerno događa da bi se limitirao broj zastupnika u Saboru kako bi ih se spriječilo u raspravi o vrlo važnim pitanjima. “Ako smo svedeni na to da nas četvrtina ostaje u Saboru, onda je trebalo napraviti da se izmjenjujemo i da broj pitanja ostane isti”, rekao je Raspudić, dodavši kako misli da to vladajući rade namjerno kako bi se spriječila rasprava i pitanja oporbe oko, primjerice, Zakona o obnovi Zagreba nakon potresa.

Govoreći o početku školske godine, Raspudić je rekao da je javnost više puta čula paradokse uvedenih mjera te da se protivi obveznom nošenju maski u školama. Naveo je primjer Velike Britanije, u kojoj je navedeno da djeca ne bi trebala nositi maske, jer to može prouzročiti kontraefekt. “Najgore su polovične odluke, ako se ide u školu, to ne smije biti traumatizirajuće za djecu, jer oni će ionako i dalje nastaviti razmjenjivati sokić, grizeve sendviča i tako dalje”, rekao je Raspudić.

Raspudić se slaže s predsjednikom Zoranom Milanovićem, koji smatra da treba regulirati pravni status Nacionalnog stožera civilne zaštite jer, kako kaže, živimo u izvanrednoj situaciji. “Stožer se pravno nalazi u zrakopraznom prostoru, mislim da je na početku bio preprisutan u javnom prostoru, gdje nije trebala biti svaki dan pressica Stožera, a onda u svim dnevnicima netko od njegovih članova. Svaka inflacija dovodi do devalvacije”, rekao je Raspudić.

NOVA AKCIJA RADIKALNE DESNICE: ‘Prosvjedovna mafija ulijeće u prostor koji je ostao prazan, love u mutnom i pokušavaju biti u igri’

Nedostatak javne rasprave

Prigovorio je javnom radiotelevizijskom servisu da ne nudi javnu raspravu, pa u nedostatku javne rasprave može doći do izražavanja mišljenja na trgovima i ulicama, što je, kako smatra, podložno manipulaciji. “Ja želim na HTV-u vidjeti i doktora Sladoljeva. Kako može neurokirurg Beroš biti kvalificiraniji od imunologa Sladoljeva?”, upitao je Raspudić.

No, gospodin Srećko Sladoljev nije epidemiolog kao što je naveo Raspudić, već imunolog, odnosno biolog koji je radio u Imunološkom zavodu. Uz to, jedan je od prominentnijih teoretičara zavjera

Raspudić kaže da nije sudjelovao na prosvjedu protiv mjera “Festivalu Slobode”. Razlog tome je, kaže, jer kao saborski zastupnik šalje određene poruke gdje god se pojavi, a nije mu bilo jasno ni tko su organizatori spomenutoga prosvjeda.

“Međutim, snimke koje sam vidio na TV-u su me dirnule. Smatram da predsjednik nije bio u pravu kad je rekao da se ide u staračke domove i ljudima govori da korona ne postoji. Vidio sam bus u kojemu je bio Tony Cetinski koji je prolazio ulicama i pjevao, a na prozorima sam vidio razdragane, sretne ljude, koji su bili pola godine zatvoreni kao životinje, a koji su Cetinskom mahali i rekli da im je uveselio život. Nikakvog govora o tome da korona ne postoji ja nisam čuo. Opasno je tako etiketirati ljude i isključivati ih iz javnog razgovora o toj temi. Dobar dio ljudi na tom prosvjedu nosio je transparente koji nisu bili prihvatljivi, ali dobar dio njih došao je kako bi izrazio mišljenje, stajalište ili argumente oko korone”, rekao je Raspudić.

Dodao je da se slaže s Milanovićem da je vrlo nejasno što je obveza, što preporuka, a što nečiji individualni izbor ili procjena kako će se ponašati te da to treba jasno normirati i dati mu pravno utemeljenje.

NOVA SNIMKA OTKRIVA ŠTO SE DOGODILO S HITNOM NA ‘FESTIVALU SLOBODE’; Cetinski: ‘Povlačim se iz rasprave, umoran sam’

Zakon o obnovi Zagreba

Istaknuo je da se Most priprema za lokalne izbore te da je odmah nakon što su održani parlamentarni izbori počela neformalna kampanja za lokalne izbore. “Žalosti me što je važna rasprava o Zakonu o obnovi Zagreba pretvorena u predizbornu kampanju vladajućih za Zagreb. Tu mislim na ovo čašćenje.

Po meni je skandalozno što će se s 50 posto sufinancirati i druga i treća i četvrta i deseta nečija nekretnina u vrlo vrijednom centru Zagreba, a sredstva za to uzimat će se od svih poreznih obveznika. To je za mene čašćenje”, rekao je Raspudić.

BOŽINOVIĆU I CAPAKU OVO SE NIKAKO NEĆE SVIDJETI: ‘Ljudima je dosta. Oni koji govore protiv Stožera sve su glasniji, ali ima još jedan problem’

Situaciju s koronavirsuom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiit OVDJE.

Povratak na Net.hr