RASPRAVA U OTVORENOM - HOĆE LI NAM IPAK BITI POTREBAN NACIONALNI LOCKDOWN? / 'Ja sam protiv postroženja mjera, ali...'

Image
Foto: HRT

Na pitanje tko će donijeti konačnu odluku - politika li struka, Bubaš je kazala kako ministar Beroš uvijek traži da struka kaže svoje mišljenje i struci daje da ima glavnu riječ

25.11.2020.
7:07
HRT
Play logo

U sinoćnjoj emisiji Otvoreno HRT-a raspravljalo se o tome hoće li nacionalni lockdown ipak biti neizbježan.

V.d. ravnatelja KB Dubrava Ivica Lukšić rekao je da trend uzlazan i da u Kliničkoj bolnici Dubrava imaju 450 bolesnika, od kojih je 80 na respiratoru. Istaknuo je da je zdravstveno osoblje iscrpljeno. "Od početka pandemije aktivnošću Ministarstva zdravstva, ministra Beroša i cijelog tima pripremljeno je sve što se danas događa i mi smo pripremljeni na ovu situaciju. Niti u jednom trenutku nije nedostajalo respiratora, a ministarstvo zdravstva je i dalje u aktivnoj nabavci novih i mi sukcesivno otvaramo odjele za zbrinjavanje bolesnika", rekao je Lukšić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Alan Medić, voditelj Službe za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Zadar, rekao je da u Zadru imaju relativno stabilnu situaciju. Dnevni broj oboljelih je od sto do 130. No komentirao je situaciju u Salima na Dugom otoku. Tamo je situacija eskalirala.

Žarište u Salima

"Trenutačno na području Salija i susjednih mjesta imamo 47 aktivnih slučaja. Koronavirus je ušao i u Dom za starije i nemoćne u Salima koji ima 20 štićenika. Polovica njih je pozitivna na koronavirus", rekao je.

Župan Međimurske županije Matija Posavec rekao je da da je optimističan. "Mi smo u našoj strategiji u borbi protiv koronavirusa korak ispred virusa", kazao je i podsjetio da su još u veljači kupili 10 respiratora i donijeli odluku da se plate računi veledrogerijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ovom je trenutku u toj županiji više od 25 posto testiranog stanovništva, a danas su u rad pustili izvanbolnički tericijarni respiratorni centar sa 80-100 kreveta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milinović: Mjere su dovoljne

Župan Ličko-senjske županije Darko Milinović rekao je da se ta županija ubraja u prosjek. Zabrinjava ga prodor virusa u privatni dom za starije gdje je od 157 štićenika 127 bilo pozitivno na koronavirus. Dodao je i da je protiv postroženja mjera, jer smatra da su ove mjere koje su sada na snazi dovoljne, ali istaknuo je da je za kažnjavanje onih koji ih se ne pridržavaju.

Pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za medicinu rada Marija Bubaš rekla je kako se uvijek govorilo da Stožer promišlja o donošenju strožih mjera te da neće panično postupati, već pratiti trend.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gospodin Lukšić dobro je rekao: Sve što danas živite i radite moralo je biti ranije isplanirano. Bez sustavnog praćenja i postupanja nema ni dobrog funkcioniranja", rekla je.

"Nakon lockdowna u ožujku svjedočili smo popuštanju mjera potkraj travnja. Treba ponovno reterirati prema tome, ali na razuman način koji će biti dobro izbalansiran da će gospodarstvo i normalan život moći ići dalje", kazala je Bubaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Beroš struci daje glavnu riječ'

Na pitanje tko će donijeti konačnu odluku - politika li struka, Bubaš je kazala kako ministar Beroš uvijek traži da struka kaže svoje mišljenje i struci daje glavnu riječ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milinović je objasnio njegovu viziju uvođenja strožih mjera. "Zašto bi Međimurska županija, Ličko-senjska ili bilo koja druga županija koja ima dobru epidemiološku situaciju zatvorila kafiće", upitao je te pozvao Stožer da mjere donosi po uzoru na županije koje imaju najbolju epidemiološku situaciju.

Pandemijski umor

Play logo

Medić se osvrnuo na mentalno stanje nacije. "U New York Timesu izašao je članak i postavljena je nova definicija bolesti - pandemijski umor. Radi se o tome da imate stanovništvo koje živi po kompletno drugačijim uvjetima života u odnosu na ono na što su navikli. Jako je bitno da se okrenemo boljem i pozitivnijem gledanju", rekao je.

Njegovo je mišljenje da cjepivo ne bi trebalo biti obavezno. "Krećemo se u demokratskom sustavu i svatko ima pravo na izbor. Ali da je ovo obavezno cijepljenje najučinkovitije to je istina. Najmanja smrtnost je u sustavima koji imaju obavezno cijepljenje. Čim počnete davati odluke na slobodan izbor onda se stopa oboljelih i smrtnosti povećava", istaknuo je Medić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Trag divljači
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
default_cta
Darcey & Stacey
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
default_cta
Play logo