Play ponuda

RASPLET NEZAPAMĆENE DRAME U SPLITU: / Sa sinom se skrivala više od pet godina, ali sada ga mora predati ocu Talijanu

Image
Foto: Interpol/Facebook
18.9.2016.
19:14
Interpol/Facebook
Play ponuda

Naime, Nina Kuluz iznenada se prije nekoliko dana pojavila u Splitu i predala zajedno sa sinom hrvatskim vlastima, jer je za njom zbog otmice djeteta bila izdana tjeralica. Dječak, koji će uskoro napuniti sedam godina, smješten je kod njezine obitelji, gdje bi trebao čekati rasplet ovog nevjerojatnog slučaja što je započeo Nininim odlaskom iz Italije kada su mu bile dvije godine, a njezina ljubav s Alessandrom je ugasla.

Od raspada ljubavi do tjeralice

U međuvremenu je dijete odlukom talijanskog suda povjereno na skrb ocu. Kako ga majka nije željela poslati u Italiju bivšem partneru, završila je na tjeralici.

Kazneni postupak nad Ninom pokrenut je nakon što je odvela sina iz Italije unatoč presudi njihova suda kojom je određeno zajedničko skrbništvo, piše Slobodna Dalmacija. Nina je u hrvatskom konzulatu u Italiji dobila putni list s kojim je prešla granicu i vratila se u Hrvatsku s Cesareom. Odlukom istražnog suca u Torinu u lipnju 2012. godine za njom je raspisana tjeralica i europski uhidbeni nalog.

Od polovice 2012. godine ona i trogodišnji Cesare službeno postaju bjegunci bez adrese i nalaze se na Interpolovu popisu traženih osoba, Nina kao zločinka, Cesare kao nestalo dijete. Alessandro Avenati još je podnio kaznenu prijavu protiv bivše partnerice zbog otmice njihova djeteta. Prijava 2013. godine rezultira određivanjem istražnog zatvora Nini Kuluz.

Suđenje za otmicu djeteta

Kada se prije nekoliko dana pojavila u Splitu ubrzo je završila iza rešetaka. Nakon žalbe izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Splitu, gdje je čeka suđenje zbog otmice djeteta, ipak ju je pustilo da se brani sa slobode, uz obvezu da se svaki tjedan javlja splitskoj policiji. Njezin je odvjetnik Dragan Mijoč za Slobodnu Dalamaciju potvrdio je kako će zatražiti odgodu predaje Cesarea ocu, budući da je dječak nedavno operirao kilu.

Slučaj dodatno komplicira i činjenica da Cesare pet godina nije vidio oca niti govori talijanski pa bi mu odlazak u stranu zemlju mogao biti traumatičan. No, Centar za socijalnu skrb iz Splita planira učiniti sve da ga zaštiti.

Otac će se postupno zbližavati s djetetom

Svjestan je toga i Alessandro Avenati. "Mom sinu je majka promijenila ime. Godinama je živio u Hrvatskoj i Bosni, a policija mu nije mogla ući u trag, jer su njegovoj majci rođaci i prijatelji pomagali da se sakrije. I u bolnicu, kamo je doveden zbog operativnog zahvata, primljen je pod tim lažnim imenom.

Ne želim sada učiniti ništa što bi dodatno traumatiziralo moje dijete. Nisam siguran ni hoće li me prepoznati. Nisam ga vidio od njegove treće godine, a sada već ima gotovo sedam. Želim mu se postupno približiti. Otići ću u Split uskoro. Nadam se da ću ga nakon nekoliko susreta moći povesti sa sobom u Italiju", ispričao je za Repubblicu.

Iako je u međuvremenu i na Ustavnom sudu RH pokušala osporiti odluku o prepuštanju odgoja djeteta ocu na njegovoj talijanskoj adresi, Nina Kuluz prije 20-ak dana izgubila je taj spor. Nakon svega odlučila se predati hrvatskim vlastima.

Play ponuda
Play ponuda