Nova vatrena fronta

NA PELJEŠCU STABILNIJE: Zadržan požar prema Brijesti, kuće nisu u neposrednoj opasnosti

Stuacija na Pelješcu nešto je stabilnija nego što je bila tijekom popodnevnih sati, rekao je u petak navečer glasnogovornik Stožera za zaštitu i spašavanje dubrovačko-neretvanske županije Goran Cvjetinović.

“Stabilnija je situacija, bolja je nego danas. Vatrogasci su zadržali požar prema Brijesti, vatra nije uspjela prijeći cestu. Kanaderi su tijekom dana natopili teren, koji trenutno natapaju i vatrogasne snage na zemlji kako bi maksimalno usporili širenje požara prema Brijesti”, rekao je Cvjetinović te dodao kako je druga fronta, ona na platou iznad naselja Ponikve gdje je smještena istoimena vjetroelektrana.

“Na tom platou se sprječava prijelaz vatre prema Stonu i Dubi Stonskoj”, rekao je Cvjetinović.

Osim ove dvije fronte još gori i kod mjesta Janjina prema selu Sreser.

“Požar ide od Janjine prema selu Sreser, ali još je relativno daleko od kuća koje nisu u neposrednoj opasnosti”, rekao je Cvjetinović.

požar, pelješac, kanader

Pelješac brani oko 400 vatrogasaca. Na teren su upućene svježe snage, vatrogasci iz Krapinsko-zagorske, Zagrebačke, Međimurske, Varaždinske i Bjelovarsko-bilogorske županije. Kako se doznaje iz HEP-a, na predjelu od Ponikava prema Stonu na zahtjev vatrogasaca isključena je opskrba električnom energijom.

Na Pelješcu jutros, podsjetimo, više nije bila ugrožena nijedna kuća ni gospodarski objekt, zaselak Šparagovići je obranjen. Sinoć su se spojile dvije vatrene fronte i jaka bura nosila je plamen prema naselju Ponikve. Novi požar buknuo je tijekom noći na Kobašu ispod Stona. Na fronti Trstenik požar je stavljen pod kontrolu. Jučerašnji dan i protekla noć bili su pakleni. Stradala je samo jedna stara kuća, ali srce vas boli kad vidite kako gore loza i maslinici, izjavio je županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović.

pelješac, požar

Požar na Korčuli je lokaliziran, rekao je Tucaković. Požar na Učki je pod kontrolom, gase ga dva kanadera, a na Braču, gdje je jučer buknulo nekoliko požara, vatrogasci dobivaju bitku s vatrom. Udari munje uzrokovali su požare s obje strane Učke. Požar na području Kršana i Kožljaka noćas je stavljen pod nadzor, ali još je aktivan onaj na Plominskoj gori. Vatru bura nosi prema Učki, a vatrogasci su obranili kuće, doznaje se od vatrogasnog zapovjednika Istarske županije Dine Kozlevca. Požar je progutao više od 300 hektara bjelogorične šume, trave i niskog raslinja.

Požari u Ninskim Stanovima i Konavlima su ugašeni, a lokaliziran je onaj kod Pučišća na otoku Braču. Uz požare, Hrvatsku je jučer pogodilo snažno grmljavinsko nevrijeme. Dijelovi Zagreba ostali su bez struje, a stabla su padala na parkirana vozila i prometnice. Nevrijeme je zahvatilo gotovo cijelu zemlju. U Splitsko-dalmatinskoj županiji, između Makarske i Trogira, bilo je desetak akcija spašavanja na moru.

HRT.hr/Danas.hr

 

Povratak na Net.hr