SJEDNICA VLADE

PLENKOVIĆ O JASENOVCU I POSKUPLJENJU STRUJE: ‘Ustaški logor i ‘Za dom spremni’ ne idu zajedno. Da, računi će biti veći za 20 kuna, ali ipak manji nego lani’

Povećanje cijene struje i danas je tema dana, a tu je odluku Vlada na današnjoj sjednici uputila Saboru.

Poskupljenje struje

Premijer Andrej Plenković na samom se početku sjednice osvrnuo na aktualne teme u državi, među kojima i na najavljeno povećanje cijena struje.

Plenković je kazao kako se naknada za obnovljive izvore energije nije povećavala posljednje četiri godine. ‘To su obveze koje postoje otprije’, rekao je Plenković.

‘Slijedimo i globalne trendove u pogledu globalne i okolišne politike. Doći će do povećanja računa za 20 kuna, ali s obzirom na poreznu reformu ti računi će još uvijek biti manji nego prošle godine’, rekao je premijer.

Vlada je usvojila odluku o podizanju naknade za obnovljive izvore energije sa 3,5 lipa po kilovatsatu na 10,5 lipa, a primjenjivat će se od 1. rujna.

Tom korekcijom, kako je naveo ministar Ćorić, doći će do povećanje cijene električne energije u iznosu od 22,90 kuna na prosječnu potrošnju kućanstva, no ti računi će biti manji za 5,13 kuna u odnosu na račune u isto vrijeme lani.

Također je kazao kako nakon ove odluke o povećanju naknada za obnovljive izvore u idućoj i dobrom dijelu 2019. godine neće biti potrebe za daljnjom korekcijom.

Istaknuto je i kako cijena električne energije za građane neće biti veća nego je bila prije početka ove godine zbog Vladine odluke da se PDV za električnu energiju smanji sa 25 na 13 posto (od 1. siječnja 2017.) kako bi se ublažio učinak povećanja naknade za OIE.

Prema izračunima Ministarstva zaštite okoliša i energetike, za prosječnu mjesečnu potrošnju kućanstava od 292 kWh račun za struju s naknadom od 3,5 lipa po kWh do 31. prosinca 2016. iznosio je 294 kune (PDV 25 posto), a do početka rujna ove godine iznosi 266 kuna (PDV 13 posto).

Od 1. rujna, pak, s povećanom naknadom za OIE od 10,5 lipa po kWh i za obveznike ishođenja dozvole za emisije stakleničkih plinova (CO2 obveznici) s 0,005 na 0,0007 kuna po kWh te PDV-om od 13 posto račun bi bio 289 kuna, što je pet kuna manje u odnosu na obračun do 31. prosinca 2016. godine.

Ploča u Jasenovcu

Na samom početku sjednice, premijer Plenković se osvrnuo na problematiku ploče HOS-ovcima u Jasenovcu. Rekao je kako se nada da će u naredna dva tjedna u dijalogu sa svim akterima biti pronađeno rješenje. “Svima nam je jasno da kontekst ustaškog koncentracijskog logora i pozdrav “ZDS!” ne idu zajedno”, rekao je.

Kaže kako je ova Vlada učinila mnogo pozitivnih stvari za dignitet Domovinskog rata te da ima veliko poštovanje prema svima koji su dali svoji život za državu. Napomenuo je i kako se priprema novi zakon o hrvatskim braniteljima.

Povećanje osnovice zaposlenima u javnom sektoru

Vlada poziva sindikate da formiraju svoj pregovarački tim kako bi se do studenoga uspjelo ispregovarati sve vezano uz temeljni kolektivni ugovor i za povećanje osnovice što će predstavljati prvo od ukupno tri povećanja po dva posto. Ministar Pavić rekao je kako Vlada ovom odlukom ‘drugi put izražava politiku društvene pravednosti, dijaloga i solidarnosti’.

Odnosi s BiH i Slovenijom

Premijer se osvrnuo se i na neke vanjskopolitičke teme. Prije svega na tematiku Pelješkog mosta. Poručio je kako se dijalog s BiH nastavlja te da sve što Hrvatska radi, radi sukladno međunarodnom pravu.

Što se tiče pitanja arbitraže sa Slovenijom, Plenković kaže kako se radi na dogovaranju sastanka s Mirom Cerarom te da će se on održati tijekom rujna.

Premijer se dotaknuo i BDP-a te rekao kako je porastao jedanaesti kvartal zaredom.

STIGLA POTVRDA IZ MINISTARSTVA – OČEKUJE NAS REKORDNO POSKUPLJENJE STRUJE: Evo koliko će u prosjeku biti veći mjesečni računi

 

Povratak na Net.hr