POSJET SARAJEVU

RAMLJAK NAJAVIO LIKVIDACIJU VELPRA U BiH: ‘Konzum u toj državi ćemo razdvojiti na dvije tvrtke’

Izvanredni povjerenik za Agrokor, Ante Ramljak, uvjeren je kako će se nakon povratka Mercatora na tržište Bosne i Hercegovine stabilizirati i stanje u Konzumu BiH. Također je kazao kako se plan za provedbu poslovanja tvrtki-kćeri tog koncerna u Bosni i Hercegovini provodi uspješno.

Ramljak, koji se u četvrtak u Sarajevu sastao s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, ministrom financija Vjekoslavom Bevandom i ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirkom Šarovićem, nakon sastanka izjavio je da im je predstavio detaljni plan restrukturiranja Konzuma uključujući ulazak Mercatora na bosanskohercegovačko tržište.

Taj plan predviđa da bi Mercator od 1. kolovoza počeo preuzimanje 83 dućana u BiH dok će ih 176 nastaviti poslovati pod brendom Konzuma. Ramljak je objasnio kako će se tvrtka razdvojiti na dva formata te istaknuo kako se plan restrukturiranja odnosi i na smanjenje troškova poslovanja.

PROCURILE PRVE PROCJENE REVIZIJE POSLOVANJA: Otkriven enorman iznos duga koji je Agrokor napravio samo u prošloj godini

Potvrdio je kako je u tijeku likvidacija tvrtke Velpro koja je u BiH poslovala kao dio Agrokorova koncerna. Velpro je poslovao s velikim gubicima, a zapošljavao je 161 radnika od kojih će većina biti raspoređena na nova radna mjesta dok će dio biti umirovljen ili će dobiti otpremnine, prenosi N1.

‘To je najznačajniji gubitak radnih mjesta, a u svemu drugom smo u stabilnoj fazi i možemo očekivati samo rast i poboljšanje stanja’, kazao je Ramljak.

Ministri zadovoljni

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović kazao je kako su u Vijeću ministara zadovoljni planom, jer on znači ulazak Mercatora sa svježim kapitalom što će pak omogućiti dokapitalizaciju Konzuma BiH iz sredstava kojima raspolaže Agrokor. Dodao je kako niti jedna od dvije tvrtke neće ići na prodaju već će se o tome razmišljati nakon što se stabilizira stanje poslovanja.

Izvanredni povjerenik za Agrokor, Ante Ramljak, predstavnicima Vijeća ministara BiH predstavio je izvješće u kojem je navedeno kako je tekući dug Konzuma BiH prema dobavljačima u ovom trenutku na razini od 63 milijuna konvertibilnih maraka (32,2 milijuna eura).

NAPOKON KREĆE ISPLATA DUGA MALIM AGROKOROVIM DOBAVLJAČIMA: ‘Oni još samo čudom preživljavaju’

Sastanak dobavljača

Tijekom današnjeg dana sastali su se i dobavljači Konzuma u BiH koji su istaknuli da neće potpisivati ugovor s Mercatorom za isporuku robe u BiH bez prethodno avaliranih mjenica ili jamstava banke. Pojasnili su kako od Mercatora traže da preuzme odgovarajući dio duga Konzuma BiH, sukladno postojećim udjelima u trgovinskom prometu.

Kako bi nastavili poslovnu suradnju s Konzumom BiH traže i jamstva Sarajevskog kiseljaka i čutlučkog Leda za pokrivanje dijela tekućih potraživanja u visini od 17 milijuna eura i budućih redovitih tekućih potraživanja.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr