Radnička fronta će se zalagati za dostojanstvenu plaću od 10.428 kuna, koju su utvrdili Novi sindikat i Regionalni industrijski sindikat iz Varaždina, ističući da se minimalnim plaćama krši Ustav RH

Radnička fronta (RF) poručila je u ponedjeljak da će se u Saboru zalagati za dostojanstvenu plaću od 10.428 kuna koju temeljem svog izračuna predlažu Novi sindikat i Regionalni industrijski sindikat iz Varaždina. Pozdravivši metodologiju za izračun dostojanstvene plaće priopćili su kako su se dogovorili oko koraka kojima će aktivno promicati ideju korporativne odgovornosti za dostojanstvenu plaću, posebice u sferi bogatih globalnih brendova za koje proizvodi "naš siromašni radnik".

Fronta poručuje kako je posebice važan izračun do kojeg su Novi sindikat i RIS došli - procjene dostojanstvene plaće koja bi u Hrvatskoj iznosila 10.428 kuna. Upozoravaju da velike modne kompanije koje organiziraju proizvodnju u zemljama jeftine radne snage ubiru enormne profite, čak i u vrijeme aktualne pandemije. Kompanije pritom koriste situaciju u kojoj se nalaze siromašne zemlje Europe koje se u pokušaju privlačenja stranih investicija natječu u snižavanju cijene rada i urušavanju radničkih prava.

Vlade moraju štititi radnike

Upozoravajući kako kompanije koriste svoju poziciju moći da bi dalje slabile položaj sindikata i podigle nivo eksploatacije radne snage, iz Radničke fronte poručuju da je jedino vlade u regiji mogu i moraju zaštiti svoje radnike. "Vlada RH mora osigurati dostojanstvenu plaću jer minimalna plaća ni približno nije dostojanstvena plaća. Time se krši Ustav RH u kojem stoji da 'svaki zaposleni ima pravo na zaradu kojom može osigurati sebi i obitelji slobodan i dostojan život'", priopćila je RF.

Ustvrdili su da minimalna plaća za puno radno vrijeme, da bi bila dostojanstvena mora polaziti od objektivnih troškova života i omogućavati radnicama i radnicima elementarno pristojan život. Iako je dostojanstvena plaća ljudsko pravo prepoznato u dokumentima Ujedinjenih naroda i Europske unije, pa i u Ustavu RH, plaće koje prima većina zaposlenih u srednjoj, istočnoj i jugoistočnoj Europi mogu se okarakterizirati kao sirotinjske, kažu u RF-u.

Minimalac ispod europskog minimalca

Te plaće, kažu, rijetko prelaze zakonsku minimalnu plaću koja prema istraživanjima Novog sindikata i RIS-a, iznosi u prosjeku tek 25 posto od iznosa dostojanstvene plaće. Zakonski propisana minimalna neto plaća kao udio u iznosu EU praga siromaštva u Hrvatskoj iznosi tek 53 posto u odnosu na prosjek EU od 65 posto. Novi sindikat predstavio je početkom travnja metodologiju, koju su europski sindikalci izrađivali šest godina, po kojoj bi se umjesto minimalne plaće uvela "dostojanstvena plaća" kao krajnji cilj koji je zajamčen i Ustavom, a u Hrvatskoj bi trebala iznositi 1377 eura.