POMOĆ RADNICIMA U INOZEMSTVU / Ne žele plaćati porez u dvije države, ali sada će se nuditi pravna podrška u pitanjima dvostrukog oporezivanja

Oba sindikata, i HSRM i Vidaflex, svaki u svojoj državi, radit će na rješavanju problema

3.8.2021.
10:53
Pixsell
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U općini Cestici u Varaždinskoj županiji potpisan je ugovor o suradnji između Hrvatskog sindikata radnika migranata (HSRM) i austrijskog sindikata Vidaflex koji bi mogao pomoći stotinama hrvatskih radnika u inozemstvu, piše u utorak Večernji list.

Ugovor između dva sindikata stupio je na snagu 1. kolovoza, a jedna je od pogodnosti da će nuditi savjete i pravnu podršku u pitanjima dvostrukog oporezivanja u Hrvatskoj.

Problemi oko informiranosti o pravima

Vidaflex je austrijski sindikat koji jedini zastupa prava obrtnika i samozaposlenih, a djeluje unutar saveza austrijskih sindikata. Po riječima glavnog tajnika Vidaflexa Christopha Lipinskog, trenutačno imaju oko 1000 aktivnih članova iz Hrvatske, prvenstveno žena koje rade kao njegovateljice. Dodaje da se radnici iz Hrvatske u Austriji susreću s nizom problema i poteškoća zbog slabe informiranosti o svojim pravima i obvezama, a nerijetko su i dvostruko oporezovani.

HSRM je osnovan prije mjesec dana i zasad ima stotinjak članova, uglavnom iz Varaždinske županije. Iz te je županije i najveći broj slučajeva dvostrukog oporezivanja mještana iz općina Vinica, Cestica, Donja Voća, Petrijanec i Sračinec.

Radit će se na rješavanju problema

"Jedan od ključnih zadataka HSRM-a je uklanjanje tog nepravednog tereta, po međunarodnim ugovorima nedopustivog dvostrukog oporezivanja hrvatskih radnika migranata", ističe predsjednik sindikata Franjo Lazar.

Oba sindikata, i HSRM i Vidaflex, svaki u svojoj državi, radit će na rješavanju problema. Aktivno će se uključivati u inicijativu donošenja pravnih propisa i zakona.

HSRM je ovih dana dobio prvu pravnu bitku u korist svoga člana. Porezna uprava Varaždin usvojila je njegovu žalbu na porezno rješenje koje je uložio službeni odvjetnik sindikata Željko Kaselj.

Najviše žalbi radnika imaju u Varaždinskoj županiji

"Prema ugovorima o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, pravo na oporezivanje određenog dohotka pripada jednoj državi, bilo državi izvora dohotka, bilo državi rezidentnosti primatelja ili vlasnika. Katkad su, međutim, obje države ovlaštene oporezivati, ali se pravo pojedine zemlje ograničava na točno određen postotak poreza. Zemlja rezidentnosti obično izbjegava dvostruko oporezivanje izuzimanjem dohotka na koji je plaćen porez u inozemstvu od oporezivog dohotka ili odobravanjem odbitka od poreza za porez plaćen u drugoj državi", pojašnjava Lazar.

Zakon se, tvrde u sindikatu, u poreznim upravama različito tumači od jedne do druge jedinice lokalne ili područne samouprave. Najviše žalbi radnika imaju u Varaždinskoj županiji, no dolaze i iz Zagrebačke te Krapinsko-zagorske županije, piše Večernji list.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali