RAT U CROATIA AIRLINESU

ZAPOSLENICI NAJAVILI ŠTRAJK, UPRAVA GRUBO ODGOVORILA: Ukidaju im godišnje odmore, uvode prekovremeni rad i umanjuju plaću

Hrvatski sindikat prometnih pilota (HSPP) ocijenio je mjere predsjednika Uprave Croatia Airlinesa Jasmina Bajića protiv najavljenog štrajka nezakonitima te najgrubljom prijetnjom zaposlenicima čiju podršku, kako tvrde, ne uživa

Sindikat Oraganizacija radnika Croatia Airlinesa (ORCA) u utorak je najavio štrajk zbog neprihvaćanja sindikalnog prijedloga Kolektivnog ugovora te neuspjelog okončanja postupka mirenja održanog 11. lipnja. Štrajk namjeravaju započeti u ponedjeljak 9. srpnja, a trajat će do ispunjenja štrajkaških zahtjeva ili odluke štrajkaškog odbora o prestanku štrajka.

Štrajk će, kažu, provoditi uskratom rada pred sjedištem poslodavca odnosno na izdvojenim lokacijama.

Uprava svu odgovornost prebacuje na sindikat

Na to je istoga dana reagirala Uprava Croatia Airlinesa (CA) na čelu s Jasminom Bajićem priopćivši da unatoč višemjesečnim nastojanjima nisu pronašli obostrano prihvatljivo rješenje sa sindikatom ORCA oko potpisivanja novoga kolektivnog ugovora. Prebacujući odgovornost na sindikat, u Upravi CA ističu da su “kao poslodavac pokazali spremnost na dogovor u okviru realnih poslovnih mogućnosti”, ali da “sindikat ORCA nije pokazao razumijevanje za trenutačnu situaciju kompanije”.

Budući da je štrajk najavljen u jeku turističke sezone, u Upravi CA ističu kako će to, osim izravne financijske štete kompaniji i narušavanja njezinog ugleda, negativno utjecati i na hrvatski turistički proizvod te ukupno ovogodišnje turističko ostvarenje Republike Hrvatske. Stoga su najavili da će u skladu s arbitražnom odlukom Pravila o poslovima koji se ne smiju prekidati za vrijeme štrajka, pripremiti reducirani (izmijenjeni) red letenja za vrijeme trajanja štrajka.

RADNICI CROATIA AIRLINESA IDU U ŠTRAJK U JEKU SEZONE! Traže veće plaće, više slobodnih dana, ali Uprava ne da

Poništavaju im odborenja za godišnje, umanjuju plaće…

U srijedu se Uprava CA oglasila novim priopćenjem navodeći da je “bila prisiljena poduzeti nužne mjere kako bi se štetne posljedice umanjile što je više moguće”.

“Zbog aktualne situacije i štete koje će štrajk neosporno uzrokovati putnicima, ali i cjelokupnom hrvatskom turizmu i gospodarstvu, donesena je odluka prema kojoj će se s danom početka štrajka svim radnicima morati poništiti odobrenja za godišnje odmore tijekom srpnja i kolovoza, a konkretne odluke o određivanju radnih dužnosti u kriznoj situaciji zaposlenici će dobiti izravno od nadređenih.

Nadalje, plaće za srpanj i razdoblje koje slijedi više se neće isplaćivati prema bivšem Kolektivnom ugovoru nego prema Pravilniku o radu, a radnicima koji štrajkaju, sukladno čl. 216 Zakona o radu, razmjerno će se umanjiti plaća i svi dodaci na plaću. Pritom treba naglasiti da je kompanija u proteklih 18 mjeseci u kojima nije postignut dogovor oko novog kolektivnog ugovora poštovala i primjenjivala sve odredbe prethodnoga kolektivnog ugovora, kao i Promemoriju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture od 3. kolovoza 2017. godine, što znači da su svi zaposlenici (uključujući i zaposlenike ujedinjene u sindikat ORCA) imali potpuno ista prava kao da kolektivni ugovor vrijedi.

SINDIKATI CROATIA AIRLINESA IDU U ŠTRAJK: ‘Naši radnici su otišli van pa iznajmljujemo strance za 300 eura dnevno’

Uprava poziva sindikat “na duboko promišljanje”

Nadalje, članovima posada uvest će se obveza sukladno daljnjim uputama neposredno nadređenih, a radnicima koji rade na poslovima zbrinjavanja putnika, sukladno daljnjim uputama neposredno nadređenih, uvest će se prekovremeni rad za vrijeme trajanja štrajka, odnosno dok se ne saniraju posljedice štrajka.

Sijedom aktualne situacije, uprava Croatia Airlinesa poziva sindikate i sve zaposlene na duboko promišljanje o značaju i posljedicama štrajka u ovom trenutku. Kompanija nema financijskih mogućnosti na godišnjoj razini izdvojiti dodatnih 53 milijuna kuna, što je protuvrijednost zahtjeva sindikata. Sindikat ORCA, naime, dvaput je odbio ponudu poslodavca o povećanju plaća za 2,5 posto i ostale dodatne pogodnosti (isplata božićnice, regresa… ) i to potkraj 2017. i polovicom 2018. godine, a zbog nepotpisivanja novoga kolektivnog ugovora financijski su oštećeni svi radnici Croatia Airlinesa”, stoji u priopćenju Uprave Croatia Airlinesa.

Na koncu, Uprava CA ističe da je, s ciljem normalizacije situacije i poduzimanja svih potrebnih mjera, pozvala je predstavnike svih sindikata na nastavak pregovora o kolektivnom ugovoru u četvrtak u 13 sati.

Jasmin Bajić, predsjednik Uprave Croatia Airlinesa

Sindikat: Ovo je njagrublja prijetnja zaposlenicima

Hrvatski sindikat prometnih pilota (HSPP) reagirao je u srijedu na pismo predsjednika Uprave Croatia Airlinesa Jasmina Bajića, ocjenjujući njegove mjere protiv najavljenog štrajka u toj tvrtki kao nezakonite i usmjerene na onemogućavanje zakonito organiziranog štrajka, te najgrubljom prijetnjom zaposlenicima čiju podršku, kako tvrde, ne uživa.

“Organiziranje ili sudjelovanje u štrajku, organiziranom u skladu s odredbama zakona, kolektivnog ugovora i pravilima sindikata, ne predstavlja povredu obveze iz radnog odnosa”, ističu iz HSPP-a u priopćenju. Napominju kako je pravo na štrajk, kao industrijska akcija kojom se obustavom rada u skladu s zakonom prisiljava poslodavca zaključiti kolektivni ugovor, ustavno zajamčeno.

Podsjećaju da je u promemoriji, koju su 3. kolovoza 2017. potpisali predstavnici sindikata i Uprave Croatia Airlinesa kod resornog ministra, navedeno da se za vrijeme trajanja kolektivnih pregovora poslodavac obvezuje primjenjivati odredbe jedinstvenog Kolektivnog ugovora za Croatiu Airlines od 2. veljače 2015. godine, uključujući i Dodatak. Navode kako za Croatia Airlines postoji arbitražna odluka o poslovima koji se ne smiju prekidati za vrijeme trajanja štrajka, u kojoj su detaljno precizirani svi oni poslovi na kojima se ne smije provoditi štrajk.

PROPADA LI CROATIA AIRLINES? Djelatnici prijete paralizirajućim štrajkom, ali šef Uprave ne vidi neke dramatične probleme

Poziv članovima da ne podlegnu iznudama i zastrašivanjima

Iz HSPP-a u priopćenju najavljuju kako će u pregovorima, koji će uslijediti za vrijeme trajanja štrajka, štrajkački odbor inzistirati da se ne umanjuje plaća radnicima koji su sudjelovali u štrajku, jer je to pravo poslodavca fakultativno, odnosno poslodavac ga ne mora koristiti. Pozivajući se na Zakon o radu podsjećaju kako se radniku koji je sudjelovao u štrajku, plaća i dodaci na plaću mogu umanjiti razmjerno vremenu sudjelovanja u štrajku.

HSPP poziva članstvo da se pridržava svih instrukcija štrajkačkog odbora te ne dozvole da se korištenjem iznude i zastrašivanja utječe na sudjelovanje u štrajku čiji je cilj, ističu, poboljšavanje socijalnog položaja pilota, ali i svih drugih zaposlenika u Croatia Airlinesu.

MASOVNO OTKAZIVANJE LETOVA: Croatia Airlines tvrdi da su razlog kvarovi, ne štrajk

 

Povratak na Net.hr