Radnicama sjele plaće! Od sreće vrištale i plakale

Dok su koračali redovitom prosvjednom rutom, kojom su svakodnevno prolazili gotovo dva mjeseca, radnicima Domaće tvornice rublja (DTR) počele su stizati poruke.

5.7.2013.
17:06
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

'Svi smo počeli vrištati'

"Dobivali su obavijesti od banke da im je sjeo novac na račun. Svi smo, instinktivno, počeli vrištati od sreće", kaže jedna od radnica Višnja Pavlic. U tom se trenutku prosvjedna povorka nalazila pred dućanom u Petrinjskoj 2, u kojem su posljednjih dana primali donacije građana u sklopu akcije “Podrška radnicama DTR-a”. Njenim početkom radnicama se pomalo vraćala vjera u ljude, a nije prošlo ni tjedan dana kad im se dogodilo ono za što su se borile.

"Nismo očekivale toliku potporu i odaziv. Sada ćemo sve donacije koje dođu naknadno prosljeđivati radnicima Modne konfekcije Osijek, koji su u sličnoj situaciji kao mi", rekla je Kata Šečić, koja je i u štrajkaškom odboru, te dodala da bi božićnice, uskrsnice i regresi trebali biti isplaćeni do kraja godine.

Novi šef tvornice

Nakon što je u ponedjeljak dovršena predstečajna nagodba, u sklopu koje su zagrebački poduzetnik Milan Carić i odvjetnik Anto Nobilo preuzeli tvrtku s dugom od 6,5 mil. kuna, u četvrtak se štrajkaški odbor sastao s novim vlasnicima, na kojem je radnicima obećano da će dvije zaostale plaće zajedno s prijevozom sjesti do ponedjeljka.

"Naslušali smo se mnogih obećanja pa nam je bilo teško vjerovati. Kad sam vidjela stanje računa, počela sam se tresti, imala sam osjećaj kao da sam dobila na lotu", svjedoči Pavlic. Ove će dvije radnice, zajedno s još 96 donedavnih štrajkaša, u ponedjeljak konačno krenuti na posao. Kako doznajemo, operativu tvornice preuzet će Stanislav Ćubela, vlasnik tekstilne tvornice u blizini Sarajeva, koji se tekstilom bavi i u Istanbulu.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali