RADNA TERAPIJA?! U psihijatrijskim bolnicama u Hrvatskoj pacijenti prenose umrle

Na Odsjeku kronične skrbi psihogerijatrijskog odjela bolnice Vrapče bilo je 45 nepokretnih pacijenata, a u jutarnjoj smjeni radile su samo dvije medicinske sestre jer su ostale morale ići u vanjske preglede. U istoj bolnici na Odjelu Zavoda za forenzičnu psihijatriju u sobi od 29,8 kvadrata smješteno je osam pacijenata koji odjeću drže u torbama ispod kreveta jer za ormare nema mjesta.

Na Zavodu za forenzičnu psihijatriju bolnice u Popovači u pojedinim slučajevima sputavanja, odnosno vezanja pacijenata za krevet, pacijenta se smjesti u središnji dio hodnika pred ostale pacijente, a u psihijatrijskoj bolnici na Rabu na Odjelu za forenzičnu psihijatriju nalazi se sedam pacijenata koje nikada nitko nije posjetio. U bolnici Lopača pak, pacijenti u okviru radne terapije obavljaju poslove koje bi trebali zaposlenici bolnice, poput peglanja rublja i čak prenošenja umrlih!

Svi spomenuti slučajevi navedeni su u Izvješću pučke pravobraniteljice sastavljenom kako bi se pokazala kakva je razina ljudskih prava osoba s duševnim smetnjama u psihijatrijskim ustanovama, a o kojem bi danas trebao raspravljati saborski Odbor za ljudska prava.

Pravobraniteljica Lora Vidović i njezini suradnici i savjetnici, neovisni stručnjaci i predstavnici udruga su, kako bi dobili što bolji uvid u stanje sustava, obišli pet psihijatrijskih ustanova – Kliniku za psihijatriju Vrapče, Neuropsihijatrijsku bolnicu ‘Ivan Barbot’ u Popovači, Psihijatrijsku bolnicu Ugljan, Psihijatrijsku bolnicu Lopača i Psihijatrijsku bolnicu Rab. U pregledanim bolnicama tijekom obilaska nalazilo se ukupno 2107 pacijenata. Najviše u Popovači (623), a najmanje u Lopači (126). Njihova zapažanja i konkretni primjeri najbolje pokazuju današnju sliku stanja u našim pshijatrijskim bolnicama, piše Jutarnji list.

Manjak novca u zdravstvu

Generalno nisu zabilježeni veći nedostaci u pogledu kršenja ljudskih prava, a iz izvješća je itekako razvidno kako i psihijatrijske bolnice nose najveći teret manjka novca u zdravstvu.

”Iako je postupanje zdravstvenih radnika prema osobama s duševnim smetnjama u pravilu vrlo profesionalno te nismo utvrdili postupanja koja mogu predstavljati mučenje i nečovječno postupanje, uočili smo postupanja koja mogu predstavljati ponižavajuće postupanje te kršenja pojedinih ustavnih i zakonskih prava osoba s duševnim smetnjama”, navodi se u Izvješću. Stoga pravobraniteljica upozorava kako je neophodno osigurati kontinuiranu edukciju zdravstvenih radnika te financijska sredstva kako bi se manjkavosti koje su uočili – otklonile.
http://www.jutarnji.hr/pacijenti-u-lopaci-za-radnu-terapiju-peglaju-i-prenose-umrle-/1297460/

Povratak na Net.hr