Ne znaju tko mora raditi i koliko

Od uvođenja radne obveze liječnicima u četvrtak, do subote nisu decidirano objašnjene dvojbe koje je ta odluka donijela. Nisu rekli tko je pod radnom obvezom ni koliko ona može trajati. Kao što nisu jasno rekli ni kada počinje, danom donošenja odluke, danom objave u Narodnim novinama, od subote…

“Samo su prepustili Vladinu odluku ravnateljima, a da nisu objasnili ljudima što im je obveza. Uostalom, zašto su uopće uvodili radnu obvezu ako štrajka samo mali broj liječnika?”, ironizira situaciju dr. Ivica Babić, šef Liječničkog sindikata, koji do današnje Skupštine nije proglasio prekid štrajka.

Duge liste čekanja

U Ministarstvu zdravlja tumače kako su po Vladinoj odluci svi dužni normalno raditi, te da su liste čekanja koje ukazuju na nemogućnost građana da ostvare pravo na zdravstvenu zaštitu opravdan razlog za uvođenje radne obveze.

U subotu se u bolnicama radilo kao i prethodni vikend odnosno kao što je to vikendima općenito.

“Radi se normalno kao svake subote, po sistemu dežurstava. Šefovima odjela proslijeđena je Vladina odluka, to je dovoljno”, kazao je dr. Dragan Korolija Marinić, sanacijski upravitelj KB Dubrava.

Opet štrajk

Sindikat liječnika održao je izvanrednu skupštinu kako bi se dogovorili što će dalje nakon što im je Vlada uvela radnu obvezu. Poručuju da ne odustaju od štrajka te da nastavljaju čim se obeza ukine…

Predsjednik sindikata Ivica Babić dodaje da neće potpisati kolektivni ugovor.

“Što će donijeti vrijeme, vidjet ćemo, ali sigurno nećemo prihvatiti bilo kakvu metodologiju kojom se guši štrajk, po načinu da se uvede radna obveza i štrajk se uguši. Za nas štrajk traje. Naravno, dok je radna obveza, ona je paravan nad tim štrajkom i primjenjuje se ono što je u radnoj obvezi. Čim prestane, automatski se aktivira štrajk”, poručio je Babić.

Ministar financija Slavko Linić poručio je kako treba smanjiti rashode u zdravstvu, a liječnike u štrajku, na čelu s predsjednikom sindikata Ivicom Babićem prozvao da su neodgovorni.

“Prekoračenja koja imamo u proračunu su 3,3 milijarde zdravstva, a kao što vidite, Babić i njegovi sljedbenici su toliko neodgovorni da bi oni htjeli još plaća”, kazao je Linić te naglasio kako je to za Vladu vrlo teško ‘breme’.

Nešto vas je oduševilo, naljutilo, rastužilo ili potaknulo da potražite dodatne informacije? Za slanje konstruktivnih, smislenih komentara uveli smo posebnu adresu komentari@portal.net.hr kako bismo i dalje saznali što mislite o temama o kojima pišemo.

Namjera nam je redovito objavljivati komentare čitatelja za koje procijenimo da su konstruktivni te da iz njih svi zajedno možemo nešto naučiti.

Pišite nam.

Povratak na Net.hr