RADMAN HOĆE VIŠE MISA NA HTV-U: / Nedjeljom i to na prvom programu

11.6.2015.
17:32
PIXSELL, Igor Kralj
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kako doznaje Hina, u tom se dokumentu navodi da HRT predloženim izmjenama i dopunama ugovora s Vladom želi proširiti ukupnost ponude programskih kanala i javnih usluga, te uskladiti dosadašnji ugovor s planom restrukturiranja HRT-a iz 2013. i tehnološkim razvojem.

S HRT-a ističu i da europski medijski trendovi ukazuju na porast značaja regionalnih tema u programima elektroničkih medija te na potrebu korisnika usluga za lokalnim vijestima.

Novi regionalni kanal "Radio Sjever"

Postojećim regionalnim radijskim programima, navodi se u dokumentu HRT-a, pokrivena su sva županijska središta osim onih u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, zbog čega je zastupljenost regionalnih tema od značaja za tu regiju bitno slabija nego što je to u ostatku Hrvatske.

Stoga se i predlaže pokretanje novog regionalnog radijskog programskog kanala "Radio Sjever", koji bi bio dostupan u Varaždinskoj, Međimurskoj te dijelovima Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije.

Okosnicu govornog programa činile bi vijesti i kontaktne i mozaičke emisije, koje se bave pitanjima državne i lokalne politike i samouprave te temama iz kulture, obrazovanja, znanosti, zdravstva, gospodarstva i sporta. Poseban će naglasak biti na temama iz civilnog društva te života nacionalnih manjina, a ističe se i da će se frekvencije za emitiranje programa osigurati optimizacijom postojećeg sustava HRT-a.

Ispravljanje tehničke greške za Radiju Zadar

Predlaže se i ispravljanje "tehičke greške" u planiranju udjela u programu Radio Zadra te smanjenje udjela sportskog programa na tom radiju s 9 posto na 2,3 posto, kao i proporcionalno povećanje udjela glazbenog programa na 48,2 posto. Na taj će se način program Radio Zadra izjednačiti s udjelima na ostalim regionalnim radijskim programskim kanalima, gdje je udio sportskog programa u rasponu od 0,5 do 3 posto.

Ističe se i da su formiranjem HRT-ova centra Knin i Šibenik stvorene formalne pretpostavke za izgradnju studija i proizvodnju dijela radijskog programa u Šibeniku. Time će se povećati programski doseg, javna vrijednost i relevantnost radijskog programa na području emitiranja Šibensko-kninske županije, te se predlaže i izmjena naziva programskog kanala i dopuna opisa programa.

U popratnim tabelama riječi "Radio Knin" zamjenjuju se riječima "Šibensko-kninski radio", koji će se emitirati iz studija u Kninu i Šibeniku.

Sport i na drugim HTV-ovim programima, prijenos misa na Prvom programu

Promjenom opisa Drugog programa HTV-a koji se predlaže, omogućit će se prijenos važnijih sportskih događaja i na drugim televizijskim programima. S HRT-a, naime, ističu da sport predstavlja važan element u ulozi javnih televizija kao dio raznolike i uravnotežene ponude javnog medija, te kao takav ne bi trebao biti ograničen isključivo na jedan programski kanal.

Također, omogućio bi se prijenos nedjeljnih misa na Prvom programu HTV-a, gdje se program formira "dominantno za gledatelje koji prije i poslije prijenosa nedjeljne mise prate taj program".

U nacrtu izmjena i dopuna HRT-ovog ugovora s Vladom stoji i da za njegovu provedbu nije potrebno osigurati dodatna sredstva niti izmijeniti iznos mjesečne pristojbe od 80 kuna.

Do 2017. umjeren rast prihoda

Predlažu se i promjene planiranih financijskih pokazatelja HRT-a za razdoblje od 2015. do 2017. i to na temelju očekivanih rezultata provedbe Plana restrukturiranja HRT-a iz 2013. godine. Prema projekciji poslovnog rezultata za razdoblje od četiri godine, očekuje se umjeren rast prihoda od pristojbe u ugovornom razdoblju. Taj se očekivani rast temelji na aktivnostima vezanima uz povećanje baze obveznika plaćanja pristojbe, te stagnaciji prihoda od oglašavanja, čiji se rast od 2015. godine temelji "na laganom gospodarskom oporavku, rezultatima strukturalnog restrukturiranja i otvaranju alternativnih modela komercijalizacije".

Prema izračunu dobiti i gubitka, u 2015. predviđaju se prihodi HRT-a od 1,42 milijarde kuna, a na kraju 2017. od čak 1,44 milijarde kuna i poslovanje s dobiti od 2,6, odnosno tri milijuna kuna.

Predložene izmjene i dopune Ugovora između Hrvatske radiotelevizije i Vlade RH trebale bi se, prema najavama, pred saborskim zastupnicima naći u srpnju.

Hina/Danas.hr

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali