KRIMOGENE RADNJE

RADA BORIĆ NIJE ZADOVOLJNA PRESUDOM HDZ-U: ‘Zabrinjava dosta niska visina kazni. Vidjeli smo da HDZ nema nikada štete’

Na presudu Ivi Sanaderu, njegovim suradnicima i HDZ-u osvrnula se i aktivistkinja, saborska zastupnica i čelnica Nove ljevice, Rada Borić

Nižu se reakcije na presudu kojom je Županijski sud u Zagrebu osudio bivšeg premijera Ivu Sanadera na osam godina, Mladena Barišića na 34, a Branku Pavošević na 16 mjeseci zatvora zbog afere Fimi media. Za izvlačenje novca iz državnih institucija odgovoran je i HDZ, koji će morati platiti 3,5 milijuna kuna kazne te će mu se oduzeti 14 milijuna kuna nepripadne dobiti.

PRESUDA ZA FIMI MEDIJU: Sanader je kriv, dobio 8 godina zatvora, a HDZ-u oduzimaju 14 milijuna i još dobili kaznu od 3,5 milijuna kuna

‘Presuda za manje kriminalne radnje’

Upravo potonja odluka brine aktivistkinju, saborsku zastupnicu i čelnicu Nove ljevice, Radu Borić. “Ono čime bismo mogli biti zadovoljni s jedne strane je da je HDZ proglašen odgovornim. Ono čime građani ne mogu biti zadovoljni, jest to što su smanjeni iznosi nepripadne materijalne dobiti”, rekla je gostujući na N1 televiziji te potom nastavila: “Zabrinjava dosta niska visina kazni. Za gospodina Barišića, recimo, biti rizničar znamo da to nije bilo samo nosanje crnih torbi ili kofera, već organiziranje i nekakva transmisija između onih koji su tako lijepo ulagali pod pritiskom doista moćnog čovjeka. Dvije godine i 10 mjeseci je rekla bih prosječna presuda za manje kriminalne radnje.”

Ustvrdila je i kako je sasvim jasno da će se osuđeni žaliti i time “proces protegnuti za još 10 godina”. “Zanima me hoće li HDZ imati štete od ovoga, a vidjeli smo da HDZ nema nikada štete. HDZ nije imao niti na prethodnim parlamentarnim izborima nikakvu štetu od toga da mu je pola ministara zbog kriminalnih radnji moralo napustiti vladu. Čini se da birači HDZ-a uopće ne kažnjavaju što im je stranka tako duboko u krimogenim radnjama”, rekla je.

FRED MATIĆ BI ZABRANIO HDZ: ‘Puno pričaju i puno kradu, za razliku od SDSS-a koji malo priča i malo kraducka’

Kutle, ‘mutle’ i ostali

Smatra i da će premijer Andrej Plenković nastojati skinuti ljagu sa stranačkog imena tvrdnjom da aktualno vodstvo stranke i članovi nemaju ništa s tim te da kolektivna odgovornost ne postoji.

“Rekla bih da odgovornost može biti kolektivna, ali krivnja nije kolektivna. Oprati politički ruke od korupcije tražit će malo više od govorenja da odgovornost nije samo na HDZ-u. Prema ovoj presudi odgovornost je i na HDZ-u”, rekla je Borić te se kratko osvrnula i na openito stanje u domaćem pravosuđu: “Mi svaki dan zaboravljamo da nam se događa da nam u zastaru padaju Kutle, ‘mutle’ i ostali.”

SANADEROVI ODVJETNICI: ‘Jako nas je neugodno iznenadila ovakva visina kazne’; Odvjetnik HDZ-a: ‘Vrh stranke i članstvo s tim nemaju veze!’

Povratak na Net.hr