OZBILJNO?

RAD OD KUĆE BIT ĆE DEMOGRAFSKA MJERA? U Zakonu će biti tek od 2022., a iz ministarstva objašnjavaju što pod time misle

Izmjene Zakona o radu kojima se propisuju detalji rada od kuće na snagu bi trebale stupiti tek 2022., a iz resornog ministarstva tvrde kako je to demografska mjera jer bi trebala potaknuti bolju ravnotežu poslovnog i privatnog života

Izmjene Zakona o radu kojima bi se propisale specifičnosti rada od kuće na snagu bi trebala stupiti tek u drugom kvartalu 2022., piše u četvrtak Jutarnji list. Iako su brojni zaposlenici više od godinu dana prinuđeni raditi izvan prostora poslodavca, a bez jasno propisanih uvjeta i refundacije troškova, predlagači zakonskih izmjena ne vide razloga za žurbu. Tako još nije formirana ni radna skupina koja bi trebala raditi na izmjeni Zakona o radu, navodi dnevnik.

POLA DRŽAVE RADI OD KUĆE, A ZAKON STIŽE TEK 2022.? Još traju pregovori, poslodavci se boje jedne stvari

Kako objašnjavaju u ministarstvu, nove bi odredbe trebale poticati rad od kuće, a u cilju – “poticanja demografske revitalizacije RH”. Kako bi to regulacija rada od kuće pomogla demografskoj obnovi, Ministarstvo rada odgovara: kroz bolju ravnotežu poslovnog i privatnog života.

Namjera je kreirati kvalitetan zakonski okvir za poticanje poduzetničkih aktivnosti kako bi se smanjilo administrativno opterećenje rada te uz maksimalnu zaštitu radnika osiguralo dostojanstvene uvjete rada. Pritom je posebno istaknuta potreba poticanja inovativnih oblika rada, poput rada od kuće, kako bi se kroz bolju ravnotežu poslovnog i privatnog života potaklo demografsku revitalizaciju RH, stoji u odgovoru Ministarstva Jutarnjem. Kako bi to konkretno trebalo izgledati, u Ministarstvu zasad ne objašnjavaju, donosi Jutarnji list.

‘NAŠ PROSTOR JE UGROŽEN’; Oporba o problemu broj 1: ‘Demografska slika je iz zabrinjavajuće faze prešla u alarmantno stanje’

Povratak na Net.hr