IPAK SMANJENE DOTACIJE

QUEER ZAGREB DEMANTIRA HASANBEGOVIĆA: Nije nam dao više nego manje novca

Jučer objavljenu vijest da Ministarstvo kulture nije, usprkos rezanjima novčanih dotacija, smanjilo financiranje LGBT i queer kulture, danas su opovrgli iz Udruge Domino koja organizira festival Queer Zagreb.

U priopćenju Udruge Domino, koje potpisuje Zvonimir Dobrović, stoji u uvodu kako se “nažalost mora demantirati činjenica ‘iznenadnog’ dobrohotnog stava ministra Hasanbegovića prema queer programima u Hrvatskoj”.

Ostatak priopćenje prenosimo u cijelosti:

Dobili 120.000 kuna manje nego lani

“Naime, Udruga Domino je 2013. od Ministarstva kulture RH dobila trogodišnju potporu za svoje osnovne programe – Queer Zagreb te Festival Perforacije u skladu s tadašnjom strategijom financiranja da bi se olakšalo planiranje kulturnih programa. Odluke o trogodišnjem financiranju su u prilogu. Prema tim odlukama je Queer Zagreb bio dotiran sa 180.000 kuna, a Festival Perforacije sa 100.000 kuna u 2015. godini od strane Ministarstva kulture. Stoga je ovogodišnja dotacija od po 80.000 kuna i Queer Zagrebu i Perforacijama zapravo smanjenje od ukupno 120.000 kuna za oba programa.

Ukinuto financiranje nagrađivanom festivalu

Isto tako, potpora za Queer New York festival, koji je u posljednje 4 godine u SAD-u predstavio brojne domaće umjetnike, je skinut s programa javnih potreba Ministarstva kulture, unatoč uspjesima koje taj projekt ima u New Yorku i koji redovito prate vodeći američki mediji poput New York Timesa, New Yorkera, Huffington Post-a i brojnih drugih.

Podsjećamo da je Festival Perforacije u 2015. godini dobio prestižnu nagradu EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) kao jedan od 12 najinovativnijih festivala u Europi među konkurencijom od 750 drugih festivala, a nagradunam je, na svečanoj dodjeli u Parizu, dodijelio Karel Bartak, voditelj odjela Kreativne Europe pri Europskoj komisiji.

OTVORENO PISMO PREMIJERU: “LGTB osobe žive u strahu, a sad nam prijeti i lov na vještice”

“Ministar nastavlja zatirati medijske slobode”

Queer Zagreb djeluje kontinuirano od 2003. godine i predstavio je stotine domaćih i međunarodnih umjetnika da bi danas Queer Zagreb Sezona godišnje imala više od 50 javnih događanja ne samo u Zagrebu, već diljem Hrvatske. Dakle, ministar Hasanbegović nije odjednom promijenio metode svog djelovanja, on i dalje radi na zatiranju medijskih sloboda, sustavnom oslabljivanju čitave nezavisne kulture i civilne scene, ne samo odlukama o dotacijama u okviru Ministarstva kulture, već i preko opstruiranja funkcioniranja Zaklade Kultura nova te Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. U to ime, pozivam sve na treći dio performansa ‘O lijepa, o draga, o slatka slobodo’ u okviru Queer Zagreb Sezone, koji će se održati 8. 5. 2016. u podne na Cvjetnom trgu u Zagrebu”, stoji u priopćenju Udruge Domino.

UGLEDNI DER SPIEGEL O NACIONALIZMU U HRVATSKOJ: ‘Ministar kulture trivijalizira ustaške zločine’

 

Povratak na Net.hr