Putujte svijetom uz plaću od 50 tisuća kuna!

Jedno od najatraktivnijih zanimanja ikada ujedno postaje i jedno od trenutačno najtraženijih!

3.2.2011.
12:59
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Nakon proizvođača zrakoplova Boeinga i Airbusa, vijest o velikoj potražnji za pilotima proširile su i brojne svjetske zrakoplovne udruge, te su svi složni u jednoj činjenici – pilotski posao je definitivno zanimanje narednog desetljeća.

Naime, komercijalne zrakoplovne kompanije širom svijeta naručuju sve više novih zrakoplova, a broj putnika koji odlučuju do svojih destinacija doći avionom iz dana u dan sve je veći. Kako Danas.hr doznaje od aktivnih pilota, razdoblje uvećane potražnje za pilotima poklopilo se i sa smjenom generacija. Naime, velik broj kapetana zrakoplova odlazi u mirovinu, čime se automatski otvaraju prilike za nove letače.

Najnovije statističke brojke Boeinga i Airbusa pokazuju kako će godišnje trebati između 20 i 25 tisuća novih pilota diljem svijeta, što znači da će u narednih pet godina posao naći najmanje 100.000 pilota. Isti podaci pokazuju kako će razvojem zrakoplovne industrije biti i povećana potražnja za mehaničarima i inženjerima.

Investicija u pilotsko zanimanje svakako se isplati

Da dolazi vrlo povoljno razdoblje za buduće pilote zna i Miroslav Vlašić, voditelj prve hrvatske privatne škole za pilote Air Pannonia iz Osijeka, u kojoj svoja znanja o meteorologiji, instrumentima, navigaciji te o raznim prometnim pravilima stječe sve veći broj polaznika. Vlašić ističe kako općenito u Hrvatskoj među mladima vlada veliki interes za pilotskim zanimanjem, no problem je, kao i obično, financijske prirode.

Iako je trenutačno idealna prilika za savladati sve pilotske vještine, neosporna je i visoka cijena takvog školovanja. Naime, školovanje za pilota u Hrvatskoj stoji oko 50 tisuća eura. Najveći dio tog novca odlazi na gorivo koje se troši tijekom brojnih sati leta nužnih kako bi se steklo iskustvo. Ujedno, svaka zrakoplovna kompanija zahtijeva određen broj sati leta prilikom zapošljavanja.

Cijena školovanja za pilote znatno je manja u SAD-u, pogotovo na Floridi, zbog jeftinijeg goriva, ali i većeg broja polaznika. Ujedno, sunčano vrijeme pogodno za let traje gotovo tijekom cijele godine, što omogućava da se škola završi u samo nekoliko mjeseci. U razgovoru s osobljem iz nekoliko privatnih škola na Floridi, doznajemo da velik broj polaznika iz Europe svoje letačko iskustvo stječe upravo u SAD-u, gdje školovanje za pilota spremnog za rad u civilnoj zrakoplovnoj kompaniji stoji u prosjeku između 40 i 50 tisuća dolara.

Plaća od 60 tisuća kuna!

Kako bi došli do svojih pilotskih dozvola, zainteresirani se zadužuju kod banaka. No, s obzirom na visoka primanja koja pilotsko zanimanje nudi, takva investicija svakako se isplati. Naime, prosječna plaća pilota u Lufthansi iznosi nešto više od 60 tisuća kuna, dok plaća pilota na svjetskoj razini u prosjeku iznosi nešto više od 50 tisuća kuna.

No, iz razgovora s nekoliko pilota domaćih i inozemnih kompanija može se zaključiti da jedno od najatraktivnijih zanimanja na svijetu ima i drugu stranu medalje. Dinamika i sama priroda posla zahtijevaju puno odricanja. Česta putovanja po svijetu bez obitelji, dugo izbivanje od kuće, radni blagdani... samo su dio manje privlačnih situacija koje donosi pilotsko zanimanje.

Također, za pilote je odlično zdravlje imperativ. Liječnički pregled prve klase neophodan je za posao pilota u kompaniji, a ponavlja se iz godine u godinu, zbog čega se piloti, puno više nego osobe u većini drugih profesija, moraju brinuti za očuvanje svog zdravlja.

Vezani članci:

arti-201011040159006 arti-201009100215006 arti-201002220559006

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali