KRIVO PROTUMAČILI MJERE

PUTNICI ZA FRANKFURT PRISILNO OSTALI U ZAGREBU: Nisu im dali da se ukrcaju na avion bez testa na Covid; Javili se iz Croatia Airlinesa

Croatia Airlines tvrdi da je Njemačka u četvrtak izdala novu regulativu na temelju koje je pogrešno protumačeno da putnici, koji iz Hrvatske ulaze u Njemačku, moraju imati negativan test na koronavirus

U redakciju Croatian Aviationa ovog se vikenda javilo nekoliko putnika koji su trebali putovati iz Zagreba za Frankfurt u četvrtak, 14. siječnja, nakon što je većem broju putnika (prema riječima putnika s navedenog leta njih više od 10) uskraćen ukrcaj na let OU414 iz Zagreba za Frankfurt.

Kako navodi Croatian Aviation, razlog uskraćivanja ukrcaja bio je taj što određeni putnici nisu imali negativan nalaz test na koronavirus, iako putnicima negativan nalaz testa nije bio potreban za ulazak u SR Njemačku.

Tvrtka Croatia Airlinesa je odgovorila da je Njemačka 14. siječnja izdala novu regulativu temeljem koje je pogrešno protumačeno da putnici iz Hrvatske moraju imati negativan test na koronavirus. Nakon dodatnih pojašnjenja njemačke granične policije utvrđeno je da Hrvatska nije kategorizirana kao visoko rizična zemlja te je većem dijelu oštećenih putnika omogućen prijevoz na istoj relaciji sljedećeg dana bez ikakvih dodatnih troškova.

NOVA UZBUNA ZBOG KORONAVIRUSA: Kinezi u karantenu stavili gotovo tri milijuna ljudi, smiju izlaziti u trgovinu svaki treći dan

Priopćenje u cijelosti:

“Od početka pandemije koronavirusa Croatia Airlines svoje poslovanje usklađuje s odlukama, preporukama i naputcima hrvatskih i međunarodnih javnozdravstvenih tijela i zrakoplovnih vlasti, koje izravno određuju protok putnika u zračnom prijevozu u ovim izvanrednim okolnostima i koje se mijenjanju gotovo na dnevnoj bazi.

Činjenica je da je Njemačka u četvrtak, 14. siječnja 2021., izdala novu regulativu (tzv. NOTAM) na temelju koje je protumačeno da putnici, koji iz Hrvatske ulaze u Njemačku, moraju imati negativan COVID-19 test. Osim navedenog NOTAM-a, ograničenja protoka putnika iz Hrvatske u Njemačku bila su određena i kategorizacijom država prema 14-dnevnoj incidenciji (manja od 200) po kojoj je Hrvatska ulazila u kategoriju rizičnih zemalja, kao i činjenicom da su na službenim stranicama Europske unije (Re-open EU) sve države članice označene kao visokorizične.

U skladu s tim činjenicama, putnicima koji su 14. siječnja bez negativnog COVID-19 testa došli u zagrebačku zračnu luku na let Zagreb – Frankfurt (OU414) uskraćen je ukrcaj u zrakoplov. Nakon dodatnih pojašnjenja njemačke granične policije utvrđeno je da putnici iz Hrvatske ipak ne trebaju imati negativan epidemiološki test, odnosno da Hrvatska nije kategorizirana kao visoko rizična zemlja te je većem dijelu putnika, kojima je uskraćen ukrcaj u zrakoplov za let OU414 Zagreb – Frankfurt, omogućen prijevoz na istoj relaciji već sljedećeg dana (petak, 15. siječnja 2021.) i to bez ikakvih dodatnih troškova (nadoplata).

Croatia Airlines ispričava se putnicima na letu OU414 zbog poremećaja u planiranom putovanju do kojeg je došlo zbog nedovoljno konkretiziranih uvjeta vezanih za protok putnika u zračnom prijevozu. Eventualne zahtjeve putnika za svojevrsnom kompenzacijom razmotrit će Služba za korisnike”, stoji u priopćenju Croatia Airlinesa.

U SVIJETU ISKORIŠTENO VIŠE OD 40 MILIJUNA DOZA CJEPIVA: Izrael cijepio 25 posto stanovništva

Povratak na Net.hr